Sănătate

Cluj: numărul diabeticilor s-a dublat în 10 ani

Clujul are 30.000 de persoane depistate cu diabet, iar numărul lor este încontinuă creştere.

Din păcate, numărul persoanelor depistate cu diabet înregistrează o creştere alarmantă. Conform conf. dr. Ioan Vereşiu, din anul 1986 şi până în prezent, pe raza judeţului Cluj, numărul diabeticilor a crescut de cinci ori.

Cea mai frecventă complicaţie a diabetului este neuropatia. Aceasta afectează membrele inferioare şi se manifestă prin: “tulburări de sensibilitate, ceea ce înseamnă: furnicături, amorţeli, dureri, senzaţia de cald de rece neobişnuită. Pe de altă parte, pacienţii cu diabet ar trebui să se îngrijoreze atunci când constată faptul că sensibilitatea la nivelul picioarelor se pierde”, a declarat conf.dr. Ioan Vereşiu.


Cei mai mulţi pacienţi suferinzi de diabet ignoră aceste simptome şi nu se prezintă din timp la un medic specialist. “Ignorarea acestor manifestări are mai multe explicaţii. Una dintre explicaţii e legată de pierderea sensibilităţii: ceea ce nu te doare, nu te supără, din păcate, treci cu vederea”, mai adăugat dr. Ioan Vereşiu.

Jumătate din numărul total de diabetici sunt predispuşi la o boală neuropatică, iar cel mai grav este faptul că mulţi dintre ei vor ajunge să le fie amputate picioarele dacă nu i-au măsuri timpuri pentru a trata această afecţiune.  


În spitalele din România, zilnic, în medie, picioarele le sunt amputate la 62 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet.

Pentru ca toţi pacienţii să fie cât mai corect informaţi despre ceea ce înseamnă o boală neuropatică, mâine va avea loc o întâlnire între pacienţi şi medici specialişti. Evenimentul se află la cea de-a doua ediţie şi se va desfuşura la Centrul Cultural Urbană din Parcul Central (fostul Casino) cu începere de la ora 17.00.


Întâlnirea “ce ştim despre neuropatia diabetică” este organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică în colaborare cu Asociaţia Persoanelor cu Diabet din Cluj-Napoca.

La nivelul judeţului Cluj există un număr de aproximativ 30.000 de persoane diagnosticate cu diabet.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter