Sănătate

VEZI ţările în care s-au tratat cei mai mulţi clujeni

1.564 de clujeni au primit îngrijiri medicale de la doctorii din străinătate. În topul ţărilor în care ei s-au tratat se numără Ungaria, Spania, Austria şi Italia.

Pentru diferite afecţiuni medicale, românii care sunt asiguraţi se pot trata în orice altă ţară din Europa prin formularul de tip E125. Conform reprezentaţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, prin acest formular se cere decontarea sumelor pentru serviciile medicale de care asiguraţii români au beneficiat în statele membre ale Uniunii Europene, servicii ce au fost acordate în baza cardului european de asigurări de sănătate.

 Anul trecut 1.564 de clujeni s-au tratat în străinătate, prin acest formular, jumătate dintre ei preferând serviciile medicale din Ungaria.


“Este intrată în vigoare directiva 24 care le asigură garantarea dreptului cetăţenilor europeni de a se trata în orice stat membru al Uniunii European. Practic, prevederile esenţiale ale acestei directive, sunt aplicate în România încă din anul 2009 în baza căruia cetăţenii asiguraţi care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pot primi tratament medical. Decontarea se face la tarifele la care acestea sunt decontate în România şi evident cu condiţia ca acestea să se regăsească în pachetul de servicii de bază din România”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj.

Ungaria, preferata clujenilor

Cei mai mulţi clujeni care s-au tratat anul trecut în străinătate, prin cardul european sănătate, au fost în Ungaria. 724 de clujeni s-au tratat în această ţară, iar suma decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj se ridică la suma de 33.878.000 forinţi. Pe locul doi în topul preferinţelor clujenilor se află Spania cu un număr de 352, urmată de Austria unde s-au tratat un număr de 134 de clujeni şi Italia unde au fost alţi 124.


Totodată, anul trecut, la sediul CAS Cluj au mai fost înregistrate un număr de 26 de cereri prin care asiguraţii creau să li să se ramburseze plata pentru serviciile medicale ce le-au fost acordate într-un stat membru din Uniunea Europeană.

“Suma aferentă celor 26 de cereri este de aproximativ 74.000 lei. Asiguraţii îşi primesc banii în termen de 90 de zile după ce le-au fost avizate toate documentele”, a mai adăugat Crina Grozav.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter