Sănătate

Sute de părinţi au cerut sfaturi prin telefon medicilor de la Spitalul de Copii Cluj-Napoca

Numărul de telefon 1791, lansat recent la Spitalul de Copii Cluj-Napoca, ar putea fi gratuit în viitor.

PEDITEL, numărul de telefon 1791, taxat cu tarif normal, a fost primit cu entuziasm de părinţii din Cluj-Napoca. Majoritatea apelurilor telefonice adresate medicilor de la Spitalul de Copii au fost pentru febră şi răceală, afecţiuni specifice sezonului rece. “Aşa cum ne aşteptam, părinţii au salutat cu entuziasm această iniţiativă. În cele două săptămâni de la deschiderea oficială a serviciului au fost primite 178 de apeluri. Majoritatea se adresează pentru febră sau simptome de răceală specifice sezonului”, afirmă conf. dr. Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului de Copii.

Părinţii cu bebeluşi, apelanţii majoritari

Potrivit conducerii spitalului, un număr important de cazuri consultate prin telefon este reprezentat de bebeluşii cu vârsta mai mică de şase luni, părinţii având reţineri serioase în a se deplasa la serviciul de urgenţă unde timpul de aşteptare şi posibilul contact cu alţi copii bolnavi reprezintă factori de risc pentru agravarea afecţiunii deja existente. “Cu toate acestea, mai ales la vârstă mică, părinţii trebuie să înţeleagă faptul că sfatul telefonic nu înlocuieşte consultul medical şi că fără examenul obiectiv niciun medic nu se poate hazarda să stabilească un diagnostic”, subliniază Călin Lazăr.


Numărul apelurilor va decide soarta call-center-ului

PEDITEL va fi funcţional până la mijlocul acestui an când se încheie perioada pilot a proiectului, dar sunt şanse mari ca linia telefonică să rămână deschisă pe tot parcursul anului 2014. “Perioada pilot este de şase luni şi sunt mari şanse ca acest proiect să obţină finanţare privată până la sfarşitul anului 2014. După acest interval, comunitatea locală va trebui să decidă dacă doreşte să menţină în funcţiune acest proiect, decizia fiind luată în funcţie de numărul de apelanţi precum şi de gradul de satisfacţie al acestora”, declară doctorul Lazăr.

PEDITEL va fi gratuit dacă se va găsi finanţare

Linia telefonică ar putea să fie gratuită la un moment dat dacă comunitatea locală va susţine financiar acest proiect. “În situaţia în care comunitatea locală va finanţa proiectul atunci putem discuta de apeluri gratuite, deşi ca şi în cazul serviciului 112 acest fapt creşte riscul unor apeluri false. Poate că într-un viitor pe termen mediu, sistemul sanitar va lua în discuţie posibilitatea corelării celor două servicii: 112 pentru urgenţe majore şi sfat telefonic pentru restul apelurilor pediatrice. Avansăm această ipoteză deoarece în prezent serviciul 112 are rolul de a asigura asistență medicală de urgență nu de a oferi un sfat pediatric prin telefon. În acest punct poate interveni complementar serviciul PEDITEL care poate prelua aceste solicitări”, explică directorul medical al spitalului.


Părinții pot apela 1791 în orice situație în care viaţa copilului nu se află în pericol iminent. În situaţiile în care copilul prezintă o afecţiune care îi pune viaţa în pericol părinţii trebuie să apeleze direct la 112. Convorbirea telefonică nu înlocuiește consultul medical. Pentru confirmarea diagnosticului părinţii vor trebui să se prezinte pentru consult.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter