Sănătate

Şi săraci şi puşi pe drumuri! Alba-neagra cu reţetele compensate pentru bătrânii cu pensii mici

Bătrânii cu pensii mici riscă să rămână fără reţetă compensată dacă medicul de familie este neînţelegător şi nu le dă crezare că au venituri mici.

Conducerea CAS Cluj susţine că niciodată pensionarii nu au fost obligaţi să ducă adeverinţă de la Finanţe la medicul de familie, ceea ce înseamnă că medicii şi-au făcut propria lege. 

Medicii de familie anunţau în urmă cu aproximativ o lună că nu vor mai elibera reţete compensate pensionarilor cu venituri mici dacă nu prezintă o adeverinţă de la Finanţe care să dovedească faptul că într-adevăr au pensii mici. Cadrele medicale au luat această decizie singuri, de capul lor, fără să fie scris undeva, într-o lege, că au dreptul să facă acest lucru. S-a ajuns la această situaţie după ce mai mulţi medici de familie au fost amendaţi de Curtea de Conturi din cauză că au eliberat reţete compensate 90% unor pacienţi cu pensii mai mari de 700 lei, lucru interzis prin lege. În judeţul Cluj, peste 100 de medici de familie au fost amendaţi anul trecut din acest motiv. Suma imputată a fost de 12.416 lei, unii dintre medici fiind nevoiţi să scoată din buzunar chiar şi 700 de lei.


Casa de Asigurări nu vrea adeverinţă de la Finanţe

Dacă pentru medicii de familie cuvântul pensionarului şi talonul de pensie nu este suficient, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este de altă părere. “În ceea ce priveşte reţetele 0700, de compensare, am trimis către toate casele judeţene din ţară clarificarea foarte fermă că, atât timp cât medicul de familie are declaraţia pe proprie răspundere şi copie după talonul de pensii, se încadrează în litera şi spiritul legii”, a declarat Cristian  Buşoi, preşedintele CNAS.

Adeverinţă de la Finanţe? Niciodată!

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj precizează că medicii nu trebuie să le solicite adeverinţe pensionarilor. „Pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei niciodată nu au trebuit să prezinte la medicul de familie adeverinţă de la ANAF prin care să demonstreze ce venit încasează. Cel care prescrie reţeta cu medicamente compensate trebuie să aibă de la pacient ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe propria răspundere. Atât. Dacă cel care a făcut declaraţia pe propria răspundere minte, atunci când se vor face controale el va fi sancţionat şi va trebui să plătească diferenţa şi nu medicul de familie. Atribuţia medicului este să aibă la dosar cele două acte: talonul de pensie şi declaraţia. Dacă el le deţine atunci nu are nimeni nicio treabă cu el. Medicii care au fost sancţionaţi până acum nu deţineau unul dintre cele două documente”, a declarat pentru monitorulcj.ro, preşedintele CAS Cluj, Emilia Groza.


Medicii din Cluj ar arunca “mâţa moartă” în ograda bătrânilor

Medicii de familie clujeni nu prea au încredere în cuvântul bătrânilor şi ar prefera totuşi dovada veniturilor mici prin adeverinţă de la Finanţe. Dacă totuşi va rămâne în vigoare, varianta cu declaraţia pe propria răspundere atunci cadrelor medicale li s-ar părea cel mai corect să fie amendat pensionarul pentru că a minţit că este sărac. “Referitor la declaraţia făcută de preşedintele CNAS, în ceea ce priveşte eliberarea reţetelor compensate persoanelor cu venituri mai mici de 700 de lei fără adeverinţă de la ANAF (Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală – n.red.), pot spune că este una de bun simţ. Doar că din experienţa noastră, cu toate că am respectat toate prevederile legale în ceea ce priveşte eliberarea acestor reţete compensate persoanelor care declarau că au venituri mai mici de 700 de lei, tot am fost sancţionaţi. Aşadar suntem obligaţi să ne luăm nişte măsuri de precauţie pe viitor”, a declarat pentru monitorulcj.ro, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.

Ea a mai spus că pe viitor nu ştie ce vor face, dacă vor cere sau nu adeverinţe de la Finanţe. “Depinde care va fi punctul de vedere al CNAS. Dacă vor fi sancţionate persoanele care dau declaraţii în fals şi nu noi medicii atunci da. Deocamdată nu ştim exact ce vom face”, a completat Costiug.


Pensionarii, buimaci de cap

Pensionarii nu mai ştiu ce să facă şi cui să mai dea crezare: medicilor de familie care spun că nu le vor mai elibera reţete compensate fără adeverinţă de la ANAF, sau preşedintelui CNAS care spune că nu este nevoie de această adeverinţă.

Un lucru e cert! Până ce se vor pune cap la cap toate lucrurile, şi până când se va ajunge la o întelegere între medicii de familie şi Casele de Asigurări de Sănătate, bătrânii sunt buimaci şi nu ştiu ce să mai facă.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter