Sănătate

13% dintre cazurile noi de cancer sunt cancere pulmonare

Aproximativ 13% dintre noile cazuri de cancer în România sunt cancere pulmonare, anual murind din această cauză 33.000 de persoane.

"În tratamentul personalizat pentru cancerul pulmonar, terapiile țintite sunt terapii de generație nouă, care acționează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puține efecte secundare și cu o eficiență sporită. Totodată, specialiștii susțin că testarea genetică a mutațiilor EGFR (epidermal growth factor receptor/ receptorul pentru factorul de creștere epidermică — n.r.) reprezintă un pas esențial pentru luarea deciziei asupra tratamentului ce va fi urmat, permițând astfel pacienților să urmeze tratamentul potrivit încă de la început", a declarat șeful Clinicii de oncologie a Spitalului Județean Alba Iulia, Răzvan Curcă, citat de agerpres.ro.

În aceeași dezbatere, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a precizat că pacienții români au acces dificil la examene de diagnosticare specifice (bronhoscopie, tomografie, RMN) din cauza lipsei aparaturii și a personalului medical calificat, doar o pătrime din pneumologi fiind calificați în bronhologie.


"Vom susține în continuare testarea genetică și tratamentul personalizat pentru fiecare pacient în parte. Acolo unde a fost introdusă medicina personalizată, costurile au scăzut cu 40% și se măresc șansele fiecărui pacient", a spus Irimia.

Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și are cea mai crescută rată de deces dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial.


Specialiștii atrag atenția că majoritatea pacienților cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în fazele terminale ale bolii, 85% dintre aceștia fiind fumători sau foști fumători.

Cancerul pulmonar îi afectează și pe nefumători, fiind a șaptea cea mai frecventă cauză de deces pentru pacienții care nu au fumat niciodată.


O altă categorie de pacienți care au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar o reprezintă bolnavii de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Ultimele Stiri
abonare newsletter