Sănătate

300 de medicamente, retrase de pe piaţă

Medicamentele au fost retrase în decursul anului trecut ca urmare a faptului că preţurile reglementate pe piaţă erau sub costurile de producţie.

Peste 300 de medicamente au ieşit de pe piaţă anul trecut. Cele mai multe medicamente au fost cele pentru tratarea afecţiunilor neurologice şi pentru inimă. Companiile farmaceutice au renunţat la ele pentru că preţurile reglementate de pe piaţă erau sub costurile de producţie

De menţionat este faptul că în România companiile farmaceutice trebuie să achite către stat şi taxa clawback, asta pe lângă taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească.


Această taxă, şi anume taxa clawback, a fost creată cu scopul de a echilibra bugetul Sănătăţii cu banii producătorilor de medicamente. Conform statisticilor de pe anul trecut, s-au colectat la bugetul de stat peste 300 de milioane de euro din această taxă. Cu această sumă de bani s-a acoperit deficitul din bugetul de medicamente compensate.

Medicamentele care au fost retrase de pe piaţă au fost înlocuite cu altele mai noi şi mai avansate.


Cu toate că au fost retrase 300, pe piaţa farmaceutică din România au intrat anul trecut 770 de produse farmaceutice noi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter