Sănătate

Pacienţii cu scleroză multiplă, la mila statului

Doar 25% dintre pacienţii cu scleroză multiplă vor beneficia de tratament de la stat în 2014, în condiţiile în care în România există peste 10.000 de persoane diagnosticate cu această boală.

Şi bolnav, şi fără ajutor din partea statului. Este povestea a mii de români care suferă de boala scleroză multiplă, o boală neurologică, care se întâlneşte preponderent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani.

În România au fost diagnosticate aproximativ 10.000 de persoane cu această boală, însă de tratament gratuit din partea statului nu vor beneficia decât 25% dintre ei – asta conform bugetului Casei Naţională de Asigurări de Sănătate pe anul 2014.


Situaţia din 2013, se repetă

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a crescut în anul 2014 comparativ cu anul trecut, ajungând la 22,559 miliarde lei. Cu toate acestea, fondurile alocate programului naţional de tratament al bolilor neurologice, care include tratamentul pentru scleroză multiplă, a rămas la acelaşi nivel ca şi în anii precedenţi

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, la sfârşitul anului trecut, au cerut reprezentanţilor statului să crească bugetul alocat programului de scleroză multiplă, astfel încât toţi pacienţii să aibă acces la acest tratament. Totodată, au mai cerut corelarea bugetului alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu costurile reale ale tratamentului sclerozei multiple şi alocarea unui buget suplimentar pentru pacienţii cu scleroză multiplă care au nevoie de escaladarea tratamentului. Toate aceste cereri nu au avut însă niciun rezultat.


Cu toate că autorităţile au fost înştiinţate despre faptul că este nevoie de o suplimentare a bugetului pentru tratarea sclerozelor multiple, ele nu au făcut nimic în acest sens.

Valoarea tratamentului necesar unui bolnav poate ajunge între 10 000 şi 20 000 euro/an.


Un an până să primească tratament

În prezent, aproximativ 500 de persoane se află pe listele de aşteptare, având de stat chiar mai mult de un an până vor fi introduşi pe tratament. Situaţia este dramatică în condiţiile în care boală evoluează rapid, iar pacienţii au nevoie de tratament în cel mai scurt timp.

Pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă pot primi o mână de ajutor din partea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Ei pot primi răspunsuri de specialitate în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă în lupta lor cu boala, precum şi ce paşi trebuie să parcurgă pentru obţinerea tratamentului necesar.


România ocupă locul 29 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă generaţie – asta conform datelor Platformei Europene de Scleroză Multiplă.

Scleroza multiplă este considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de două - trei ori mai mult femeii decât bărbați. Boala poate afecta și copii, încă de la vârste fragede.


Câteva dintre simptomele sclerozei multiple sunt: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Ultimele Stiri
abonare newsletter