Sănătate

Scandal în sănătate: „Medicina primară nu face nimic!”

Liderul sindicatului sanitar din Cluj îi acuză pe medicii de familie că nu fac mai nimic dar iau bani de pe urma pacienţilor înscrişi pe liste.

Medicii de familie ar trebui să trateze pacienţii cu tratament la domiciliu şi să nu-i trimită în spitale pe cei cu afecţiuni minore, susţine Radu Vasile, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Cluj-Napoca.

Prin modificarea legii sănătăţii se doreşte o mai bună funcţionare a sistemului sanitar, reducerea numărului de pacienţi care se internează în spitale, mai puţine servicii medicale gratuite, analize odată la trei ani pentru pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, iar lista poate continua.


Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că începând cu luna martie a acestui an, noua legea a sistemului sanitar va fi implementată, însă unele cadre medicale se îndoiesc că acest lucru va fi posibil.

Pachetele de bază, vor fi sau nu din martie?

Noua lege a fost modificată, şi teoretic, ar trebui pusă în aplicare de la începutul lunii martie. Spunem teoretic pentru că la cum merg lucrurile în sănătate, este greu de crezut că va fi şi pusă în aplicare. De aceeaşi părere este şi Radu Vasile, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Cluj-Napoca care consideră că va fi dificil acest lucru deoarece deocamdată nu se ştie care va fi forma finală a acestui program.


„Eu sper din suflet ca pachetele să poată fi introduse de la începutul lunii martie, însă, sincer mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil. Deocamdată sunt X forme ale acestor pachete de bază şi nu se ştie care este varianta finală. Eu sper ca noul contract să fie aplicat din luna martie, dacă nu...anul e mort. Eu cred foarte tare în noua reformă şi sper ca lucrurile să se îndrepte într-o direcţie bună”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Cluj-Napoca, Radu Vasile.

Vor fi introduse două pachete: unul de bază care este destinat persoanelor asigurate şi unul minimal care va fi pentru persoanele neasigurate.


Ca şi model, referitor la întârzierea lucrurilor în sistemul sanitar, avem cardurile de sănătate care trebuiau finalizate încă din urmă cu câţiva ani. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent şi nici nu se ştie cu exactitate data finală a acestui proiect.

Bani aruncaţi în vânt cu cardurile de sănătate

Distribuţia cardurilor de sănătate va fi făcută prin poşta, lucru care va impune nişte costuri suplimentare. Iniţial s-a decis ca aceste carduri să fie distribuite în teritoriu la Casele de Asigurări de Sănătate, instituţie de la care să fie ridicate de către medicii de familie. Asiguraţii trebuiau să intre în posesia lor de la cabinetele medicilor de familie.  Cadrele medicale s-au opus vehement acestui lucru, iar astfel cardurile vor fi distribuite prin poştă.


„Le era greu să distribuie nişte carduri de sănătate la pacienţii pe care îi au înscrişi pe liste? Aşa că se vor trimite prin poştă, pe bani... că nimeni nu le distribuie pe gratis. Nici nu ştiu dacă vor fi distribuite anul acesta....Eu sper totuşi să fie distribuite la mijlocul anului, aşa cum au zis”, a mai adăugat Radu Vasile.

Medicii de familie, atacaţi

În opinia liderului de sindicat al sănătăţii din Cluj-Napoca, responsabili pentru reducerea internărilor în spitale sunt medicii de familie care nu ar trebui să mai elibereze aşa uşor trimiteri.


 „Medicina primară nu face nimic. Ei ce fac... doar dau nişte reţete şi trimitere. Ei nu ar trebuie să mai elibereze aşa uşor trimiteri în spitale ci să-i consulte pe pacienţi şi să le dea tratament pentru a se trata acasă. Doar aşa va fi redus numărul internărilor în spitale. Şi nu vreau să mai vorbesc despre faptul că au pacienţi înscrişi pe liste, pacienţi pe care nici nu i-au văzut, dar de pe urma cărora i-au bani”, a concis Radu Vasile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter