Sănătate

VEZI de câte ori pe an vom putea merge gratuit la medicul de familie

Noul pachet de bază al serviciilor medicale prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani.

Pentru pacienţii cu risc normal care au o problemă nouă sau acută de sănătate, noul pachet de bază prevede cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor.

Pachetul de bază a fost lansat în dezbatere publică, duminică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Pot fi trimise sugestii şi idei până în 22 ianuarie 2014.


Potrivit Mediafax, episoadele anuale de îngrijire cronică cuprind 1-2 consultaţii anuale, în medie, la medicul de familie de supraveghere a evoluţiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorări elective de 1-2 ori/an şi prescrierea regulată a medicaţiei.

Noul pachet de bază defineşte şi "episodul de îngrijire acută", a cărui durată este de cel mult trei luni.


Astfel, pentru probleme de sănătate nou apărute sau acutizările unor afecţiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate în funcţie de gradul de risc al pacientului.

La pacienţii cu risc normal, sunt prevăzute 1-2 consultaţii la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigaţii paraclinice elective şi prescriere de medicamente.


În cazul pacienţilor cu risc crescut (comorbidităţi, vârste extreme, categorii vulnerabile), în pachetul de bază sunt menţionate 1-3 consultaţii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigaţii paraclinice şi prescriere de medicamente.

Noul pachet de bază face referire şi la consultaţiile la domiciliu. Consultaţiile la domiciliu acordate de către medicul de familie pacienţilor înscrişi pe lista proprie sunt consultaţii acordate în afara cabinetului pacienţilor nedeplasabili şi copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, în timpul programului de lucru. Aceste consultaţii se acordă în limita a maxim 2 consultaţii/episod pentru un episod acut şi maxim 3 consultaţii/an pentru un episod cronic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter