Sănătate

Carduri de sănătate? Poate la vară!

Cardul de sănătate este un proiect vechi din anul 2007, iniţiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

4 milioane de carduri de sănătate au fost tipărite până în acest moment, însă distribuția lor nu se va face decât în vara anului viitor. Asigurații le vor primi prin poștă.

Românii nu vor intra în posesia cardurilor de sănătate decât în vara anului viitor, cu toate că ele trebuiau să fie obligatorii încă de la începutul acestui an. Până în prezent, au fost tipărite de către Imprimeria Națională un număr de 4 milioane de carduri de sănătate din totalul de 7,5 milioane.


Amânări peste amânări

Deși cardul de sănătate trebuia să fie obligatoriu încă de la începutul acestui an, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Autoritățile au anunțat că distribuția lor va începe doar la mijlocul anului viitor și că din acel moment decontarea serviciilor medicale se va face pe baza cardului de sănătate.

Potrivit legii Sănătății, cardul național de sănătate urma să fie introdus încă din anul 2007. Proiectul a fost dat însă uitării până în 2010, când Lucian Duță, președintele CNAS de la vremea respectivă a luat inițiată pentru a-l realiza. Doi ani mai târziu a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a cardului național de sănătate prin care se explica ce pași trebuie să parcugă angajații instituțiilor pentru realizarea și distribuția lui către pacienți. Tot în acea hotărâre era menționat și faptul că aceste tipuri de carduri sunt obligatorii din luna ianuarie a anului 2013.


Asigurații le vor primi prin poștă

Cardurile naționale de sănătate vor ajunge la asigurați acasă, prin poștă. Cardurile celor care nu vor fi găsiți acasă, sau care sunt plecați în străinătate, vor fi restituite Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Și distribuția cardurilor a stârnit numeroase controverse în lumea medicală. Inițial, în lege era prevăzut ca acestea să fie trimise în teritoriu la Casele de Asigurări de Sănătate, iar de acolo să fie ridicate de medicii de familie care să le distribuie mai departe pacienților.


Medicii de familie s-au opus vehement acestui lucru și au reușit să modifice legea: acum,cardurile de sănătate vor ajunge la asigurat prin intermediul serviciile poștale.

Cititoarele de carduri, cumpărate de medici

Medicii vor trebui să suporte din buzunarul propriu cheltuielile în ceea ce privește achiziționarea cititoarelor de carduri. Conform reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Cluj: “medicilor, le-au fost oferite soluții informatice pentru cititoare ieftine”.


Cu ajutorul acestor carduri de sănătate se dorește urmărirea mai bine a modului în care sunt tratați pacienții și se vrea ca frauda din sistemul sanitar va fi redusă.

Fiecare asigurat care are 18 ani va primi card de sănătate pe care îl va putea folosi doar pe teritoriul României. Ele vor fi obligatorii la orice vizită la medic. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate. Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii, iar pacientul asiguratul nu va trebui să plătească nimic, costurile fiind suportate din bugetul CNAS-ului.


Articol scris de Andreea Leder.

Ultimele Stiri
abonare newsletter