Sănătate

O nouă generaţie de roboți terapeutici va fi dezvoltată de cercetătorii de la UBB

Echipa de cercetători a Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată (IISAPSMA) al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), își propune să dezvolte o nouă generație de roboți terapeutici.

Proiectul va demara în martie 2014 și va avea o durată de patru ani, fiind parte a unui grant al Comisiei Europene, în valoare de aproximativ 9 milioane de euro.

,,Studiile de specialitate arată că intervenţia psihologică susţinută (ex. prin sarcini derulate în mediul clientului), ca o extensie a ceea ce se întâmplă în cabinetul psihologului clinician/psihoterapeutului, poate eficientiza decisiv comportamentul uman şi/sau răspunsul acestuia la tratamentul psihologic şi/sau medical. Raţional însă, nu putem spera – din cauza resurselor limitate – să avem un psiholog pentru fiecare om, care să-l însoţească şi să-l consilieze în situaţii obişnuite de viaţă. În acest context, ideea institutului nostru este că putem avea un robo-psiholog care să aibă această funcţie! Nu este o utopie, ci viziune”, afirmă prof.univ.dr. Daniel David, directorul Institutului de Psihoterapie.


Practic, cercetările psihoterapeuților de la UBB vor trece la un alt nivel, unul extins la tratamentul diverselor afecțiuni psihice, plecând de la rezultatele obținute în tratarea autismului. Noii roboţi terapeutici vor fi mai inteligenţi şi mai flexibili, cu o autonomie crescută, capabili să reacționeze la comportamentul copilului cu autism.

În proiect sunt implicate șase universități, printre care și Universitatea Babeș-Bolyai. Rolul echipei de la Institutul de Psihoterapie este de a oferi informații clinice inginerilor și informaticienilor care vor concepe noua generație de roboți.

abonare newsletter