Sănătate

Ghid de prevenire a infecţiei cu HIV, dedicat adolescenilor, lansat de OMS

Peste două milioane de adolescenți din întreaga lume trăiesc infectați cu virusul imunodeficienței umane dobândite (HIV) și majoritatea acestora nu primesc un tratament adecvat, potrivit datelor difuzate luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În contextul apropierii Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie, OMS a lansat pentru prima dată un ghid cu recomandări pentru prevenirea infecției cu HIV în rândul adolescenților și evitarea transmiterii virusului,

Numărul adolescenților infectați cu HIV a crescut cu 40% din 2001 până în 2012, perioadă în care s-a ajuns, de la 1,5 milioane de persoane cu vârste între 10 și 19 ani infectate, la 2,1 milioane, iar numărul deceselor cauzate de HIV în rândul lor aproape s-a triplat, de la 38.000, în 2001, la 107.000, în 2012. Totuși, în aceeași perioadă, numărul persoanelor seropozitive din rândul tinerilor adulți (între 20 și 24 de ani) a scăzut cu un sfert, de la 4,4 milioane, în 2001, la 3,3 milioane, în 2012, iar mortalitatea s-a redus cu 34%, de la 73.000 de decese, în 2001, la 48.000, în 2012.


Potrivit OMS, a șaptea parte din noile infecții cu HIV din întreaga lume se produc în perioada de adolescență și, deseori, persoanele afectate nu își cunosc problema, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Adolescenții au mai puține șanse de a fi supuși testelor HIV decât adulții și au nevoie de mai mult ajutor pentru protecția sănătății și pentru respectarea cu strictețe a unui tratament antiretroviral.


Dintre adolescenți, fetele, băieții care au relații sexuale cu alți bărbați, cei care își injectează droguri și victimele exploatării sexuale prezintă cel mai mare risc de a se infecta cu HIV.

„Aceste persoane întâmpină multe bariere, precum legi discriminatorii, inegalitate și stigmatizare care le împiedică accesul la serviciile medicale de bază pentru detectare, prevenire și tratare”, a spus, la rândul său, șeful programelor HIV al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Craig McClure. „Dacă nu vom retrage aceste bariere, visul unei generații fără SIDA nu se va putea împlini”, a dăugat el.


OMS și agenții ale ONU le-au recomandat guvernelor revizuirea legilor pentru a facilita accesul adolescenților la testele HIV fără a mai fi nevoie de consimțământul părinților și le-au sugerat modalități de îmbunătățire a calității serviciilor de prevenire și sprijinire.

Etichete: oms
Ultimele Stiri
abonare newsletter