Sănătate

STUDIU: Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y

Două gene ale cromozomului Y sunt suficiente pentru ca reproducerea să fie posibilă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, astfel că bărbaţii nu ar mai avea nevoie de acest cromozom pentru a fi fertili.

Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y

Oamenii de ştiinţă au distrus practic ultimul simbol al bărbăţiei în ADN - cromozomul Y -, considerând că ar putea fi eliminat definitiv.

Studiul, publicat în revista Science, arată că şoarecii pot avea urmaşi de sex masculin, cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro, se arată pe site-ul bbc.co.uk.


Echipa de cercetători de la Universitatea din Hawaii este de părere că această cercetare i-ar putea ajuta la un moment dat pe bărbaţii infertili care au cromozomul Y deteriorat.

"Cromozonul Y este un simbol al bărbăţiei", a spus Monika Ward, autoarea studiului.


La şoareci, cromozomul Y conţine în mod normal 14 gene distincte, unele fiind prezente în peste 100 de copii. Echipa de la Universitatea din Hawaii a arătat că şoarecii modificaţi genetic cu un cromozom Y având doar două gene se dezvoltă normal.

"Aceşti şoareci sunt în mod normal infertili, dar noi am arătat că este posibil să aibă urmaşi când cromozomul Y este limitat la doar două gene, cu ajutorul reproducerii asistate", a spus Ward.


Cele două gene necesare au fost Sry, care determină caracterele specifice genului masculin, şi Eif2s3y, care este implicată în primele etape ale producerii spermei.

Ward este de părere că "ar putea fi posibil să fie eliminat cromozomul Y", dacă rolul acestor gene poate fi reprodus prin alte mijloace, dar a adăugat că o lume fără bărbaţi ar fi "dezechilibrată" şi "ştiinţifico-fantastică".


"Dar, la un nivel practic, (studiul, n.r.) arată că, după eliminări mari ale cromozomului Y, reproducerea este încă posibilă, ceea ce le dă speranţă bărbaţilor care au aceste lipsuri", a adăugat aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter