Sănătate

Doar jumătate din persoanele infectate cu HIV la nivel mondial știu că sunt bolnave

Doar jumătate dintre persoanele infectate cu HIV la nivel mondial sunt conștiente de acest lucru, fapt ce împiedică începerea la timp a unui tratament antiretroviral.

În țările sărace, acest tratament antiretroviral este cerut doar de 34% dintre bolnavi, indică un raport al Programului Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (ONUSIDA), prezentat miercuri, la Geneva, transmite EFE.

În pofida progreselor înregistrate în privința reducerii cazurilor de noi infectări cu HIV — cu 33% mai puține între 2001 și 2012—, în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord numărul celor care au contractat virusul s-a dublat în acest interval, o tendință în creștere și în Europa de Est și Asia Centrală, unde numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 13% din 2006.


”Deși s-au înregistrat progrese rapide în mare parte a lumii, există semne îngrijorătoare care indică faptul că unele regiuni nu sunt în poziția de a îndeplini angajamentele mondiale de prevenire a infectării cu HIV”, a declarat directorul executiv al ONUSIDA, Michel Sidibe, la prezentarea raportului.

Sidibe a arătat că mare parte din noile cazuri de îmbolnăviri sunt înregistrate în zone unde există ”un acces neadecvat” la servicii de bază de prevenire, unde sunt marginalizate ”grupuri cheie de populație”, precum homosexualii, persoanele care se droghează, transsexualii sau prostituatele.


”În continuare, 60% din țări au legi care împiedică accesul la o prevenire eficientă împotriva infectării cu HIV sau tratamente pentru aceste persoane”, se arată în raport.

50 de tinere per oră sunt infectate cu HIV în lume

Documentul avertizează asupra creșterii ”practicilor sexuale cu risc” în unele țări din Africa, precum Burkina Faso, Congo, Etiopia, Africa de Sud sau Tanzania, Cote d'Ivoire, Nigeria, Senegal sau Uganda. Violența de gen este un alt factor cu impact asupra infectării cu HIV, în condițiile în care, potrivit studiilor realizate în Uganda sau în Africa de Sud, femeile care au fost victime ale violenței sexuale au avut un risc cu 50% mai mare să fie infectate, un risc chiar mai ridicat pentru femeile care se droghează, prostituate sau transsexuali. ”La fiecare oră, 50 de tinere sunt infectate cu HIV în lume”, a spus Sidibe.


În ce privește persoanele care își injectează droguri, acestea reprezintă circa 10% din totalul celor infectați cu HIV, un procent care variază puternic de la o regiune la alta, de la 5% în Europa de Est, la 28% în Asia sau 40% în unele țări.

3 din 10 copii bolnavi de SIDA primesc tratament

În privința copiilor, raportul semnalează că în țările cele mai afectate de SIDA doar trei din zece copii mai mici de 15 ani primesc tratament, deși s-au înregistrat progrese în privința diminuării transmiterii HIV de la mamă la copil. În 2012, 647.000 de copii mai mici de 15 ani au primit tratament, deși aria de acoperire a acestor tratamente în rândul copiilor infectați (34%) este încă la jumătate față de adulți (64%).


La nivel mondial, raportul relevă progrese importante în lupta împotriva SIDA, deși numărul persoanelor nou infectate în 2012 a fost de 2,3 milioane, cea mai scăzută cifră de la jumătatea anilor '90. La nivel mondial, 35,5 milioane de persoane sunt infectate cu HIV, potrivit Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter