Sănătate

Medicamentele care conţin ketoconazol, retrase de la vânzare, la solicitarea Comisiei Europene

Agenţia Naţională a Medicamentului a solicitat farmaciilor să oprească de la vânzare medicamentele care conţin ketoconazol, după ce Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a acestor produse, a declarat marţi, preşedintele ANM, Marius Savu.

Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice, după ce, în vară, Agenţia Europeană Medicamentului recomandase suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile.

În urma solicitării CE, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM)a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conţin ketoconazol de la vânzare.


"Am trimit această cerere către farmacii. Aştept date legate de cantitatea de medicamente existentă la vânzare. Nicio farmacie nu mai poate vinde produse care conţin ketoconazol. În schimb există alte produse care nu conţin această substanţă", a declarat pentru Mediafax preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu.

El a precizat că în iulie Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda suspendarea autorizaţiilor de comercializare a pastilelor care conţin ketoconazol, iar prin solicitarea CE măsura propusă a devenit oficială.


În România sunt cinci companii care produc medicamente cu ketoconazol, respectiv Arena, Terapia (Nizoral), Helcor, Magista şi Slavia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter