Sănătate

Operaţie în premieră pentru Europa de SE, realizată la Clinica Medicală III Cluj-Napoca

Prof. dr. Marcel Tanţău de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. “Octavian Fodor” Cluj-Napoca (Medicală III) a realizat o intervenţie endoscopică, în premieră de către un medic din ţara noastră şi Europa de Sud-Est. În lume există puţine centre medicale unde se practică această tehnică.

În data de 4 noiembrie 2013, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. “Ocatavian Fodor” s-a efectuat o intervenţie endoscopică, în premieră de către un medic român, în România şi în Europa de Sud-Est. Această intervenţie realizată de către prof. dr. Marcel Tanţău, tratează o boală a esofagului cunoscută sub numele de Achalazie, afecţiune care până în momentul de faţă avea ca soluţii terapeutice, tehnici repetitive de dilatări endoscopice cu balon sau tehnici de chirurgie laparoscopică care prezentau dezavantajul că pacientul dezvoltă reflux post-intervenţional.
Acuzele din cadrul acestei boli erau reprezentate de alimentaţia inadecvată a pacientei datorită stagnării în esofag a alimentelor (se pot acumula până la 1,5 kg alimente), tuse nocturnă, vărsături, malnutriţie.
Intervenţia a avut loc la o pacientă în vârstă de 41 de ani.
La nivel mondial există puţine centre unde se practică această tehnică. Ea a fost dezvoltată de către profesorul japonez Haruhiro Inoue de la Showa University Northern Yokohama Hospital, Japonia, care a fost şi în România la workshop-ul de endoscopie digestivă, Digestive Endoscopy Cluj, în anul 2011, când a prezentat-o pentru prima dată.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter