Sănătate

A fost descoperită o nouă parte a corpului uman

Doi chirurgi belgieni au descoperit un nou ligament în genunchiul uman, care pare să joace un rol important, mai ales în cazul pacienţilor care au suferit accidentări şi ai căror genunchi continuă "să cedeze", chiar şi după tratamentul de recuperare.

Descoperirea a fost făcută de chirurgii ortopezi Steven Claes şi Johan Bellemans, de la Spitalul Universitar din Leuven (Belgia), care au studiat în ultimii patru ani numeroase cazuri de accidentări severe la nivelul ligamentului încrucişat anterior (ACL), informează dailymail.co.uk.

Ei au studiat 41 de genunchi, pe cadavre, folosind tehnici de disecţie macroscopică, pentru a încerca să afle motivul pentru care unii pacienţi continuă să sufere deplasări ale rotulei, iar genunchii lor "cedează" în timpul activităţilor fizice.


Studiul savanţilor belgieni arată că noul ligament, denumit ligament anterolateral (ALL), era prezent în 40 dintre cei 41 genunchi studiaţi. Studiile ulterioare au evidenţiat că deplasările de rotulă din genunchii pacienţilor cu ruptură de ALL sunt cauzate de o vătămare a ligamentului ALL.

"Ţinând cont de structura şi de localizarea anatomică, se presupune că ALL controlează rotaţia tibială internă şi, de aceea, afectează fenomenul de pivotare a rotulei, deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga funcţionarea sa biomecanică", au spus autorii studiului.

Etichete: studiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter