Sănătate

La Cluj-Napoca s-a deschis un centru pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down

Primul centru din Cluj-Napoca specializat în recuperarea copiilor cu sindrom Down a fost deschis recent de Antoaneta Vanea, care este ea însăşi mama unui băieţel care suferă de această boală.

Antoaneta Vanea a primit sub formă de donaţie pentru un an de zile apartamentul cu două camere în care funcţionează centrul şi speră că va demonstra în acest timp utilitatea terapeutică a acestuia.

„Copii care s-au înscris vor face aici logopedie, care este foarte importantă pentru ei deoarece îi ajută să comunice mai bine, să se poată face înţeleşi. De asemenea, mai avem ore de meloterapie, care este foarte eficientă. Copiii cu Sindrom Down deprind greu regulile sociale, nu stau într-un loc, se ridică şi pleacă. Dar la aceste ore de meloterapie, cu ajutorul muzicii şi al exerciţiului reuşim să-i facem să stea şi o oră întreagă pe un scaun. Le place foarte mult”, a explicat Antoaneta Vanea.


Ea a arătat că una dintre cele mai mari probleme ale părinţilor care au copii cu Sindrom Down este că aceştia sunt greu acceptaţi de societate, la care se adaugă de multe ori şi greutăţile financiare. „Oamenii nu ştiu, în primul rând, ce este această boală. Unii se comportă de parcă ar fi contagioasă. Noi vrem să se înţeleagă că aceşti copii cu sindrom Down, dacă sunt educaţi şi dacă lucrăm cu ei, dacă sunt primiţi în societate, pot ajunge inclusiv să aibă o slujbă. Nu cine ştie ce, dar cât să se poată întreţine, să aibă o viaţă, că noi asta ne dorim”, a spus Antoaneta Vanea.

De multe ori este dificil pentru părinţi să îi înscrie pe copii la o grădiniţă, fie ea de stat sau particulară, deoarece au nevoie de supraveghere. Astfel, cu ajutor specializat, copiii cu sindrom Down pot deprinde mai bine comportamentul social, ceea ce i-ar ajuta să se integreze mai uşor în grădiniţe, în şcoli şi în societate în general.


De asemenea, terapiile pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down trebuie aplicate de la vârste cât mai mici pentru a se putea înregistra rezultate.

Antoaneta Vanea a mai spus că încearcă să obţină sponsorizări pentru funcţionarea centrului pe care l-a deschis în Cluj-Napoca, pentru a reuşi să practice preţuri cât mai mici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter