Sănătate

Liderul Sanitas Cluj: Privatizarea sănătăţii este „mascată”

Liderul Sindicatului Sanitas din Cluj, Ştefan Roman, a participat, marţi, la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, unde a prezentat nemulţumirile şi necesităţile din sistemul sanitar. Acesta a ţinut să precizeze că reforma sănătăţii trebuie facută cu foarte mult discernământ, Ministerul Sănătăţii având o mare responsabilitate în acest sens.

Ştefan Roman a atras atenţia că în România ar putea să asistăm la o „privatizare mascată” a sănătăţii şi că în acest moment nu există un angajament ferm din partea Guvernului României că se va dona 6% din impozit către sănătate.

„O problemă pe care vreau s-o aduc în discuţie se referă la «privatizarea mascată» a sănătăţii, există riscul să ajungem într-o situaţie asemănătoare cu cea a  Ungariei. În cazul acesteia privatizarea nu acoperă necesarul de sănătate, statul ungar fiind obligat să regândească o nouă strategie de privatizare. O altă problemă este cea referitoare la faptul că momentan nu există un angajament ferm din partea Guvernului că se va dona 6% din impozit sănătăţii”, a declarat Ştefan Roman.


Acesta a mai făcut referire şi la problema fondurilor acordate sănatăţii, precizând că 54 milioane de lei reprezintă o sumă restrânsă, luând în calcul toate necesităţile sistemului.

De asemenea, liderul sindical  a spus că lipsa fondurilor a condus la un deficit major a vaccinurilor pentru copii, lucru care poate duce, în viitor, la dezvoltarea multor forme de boli.


„Totodată această lipsă a fondurilor a condus şi la lipsa materialelor sanitare, indispensabile desfăşurării normale a activităţii medicale”, a conchis Roman.

Text scris de Maria Cosma

Ultimele Stiri
abonare newsletter