Sănătate

Primul pacient cu transplant de trahee din celule stem are o viaţă normală

O femeie din Columbia, prima beneficiară a unei grefe de trahee obţinută din celule stem, are o viaţă normală la cinci ani după intervenţie, potrivit unui articol din revista medicală britanică The Lancet, preluat de AFP.

Operaţia în premieră a fost efectuată pe 12 iunie 2008 de echipa doctorului Paolo Macchiarini, specialist în chirurgie toracică la un spital din Barcelona (Spania), care a implantat o trahee prelevată de la un donator recurgând şi la celule stem adulte de la pacienta bolnavă de tuberculoză, scrie Agerpres.

Această tehnică permite evitarea respingerii elementului grefat, fără a fi nevoie de medicamente imunosupresive.

Claudia Castello, în vârstă de 35 de ani, are o viaţă socială şi profesională 'normală', a recuperat o mare parte din funcţia respiratorie şi nu a avut complicaţii imunologice, precizează miercuri The Lancet.

Singurul dezavantaj a fost că traheea s-a îngustat când s-a cicatrizat, provocând o tuse persistentă, astfel încât a fost necesară implantarea, la şase luni de la intervenţie, a unui stent care să o menţină deschisă.

Echipa doctorului Macchiarini a realizat în 2011, la un spital din Stockholm, şi prima grefă mondială de trahee - arteră artificială, acoperită cu celule stem. Traheea artificială era constituită dintr-o structură sintetică acoperită cu celule stem de la pacient, un bărbat de 36 de ani care suferea de cancer al traheii în stadiu avansat.

 

Etichete: celule stem
abonare newsletter