Sănătate

Lucan: România, campioană europeană la donatori în moarte cerebrală, cu peste 100 de cazuri în 2013

România este pe primul loc în Europa în privinţa numărului de donatori în moarte cerebrală, în acest an fiind înregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anunţat, sâmbătă, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan.

Lucan a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la care a participat conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), că rezultatul este consecinţa unei activităţi de lungă durată, un merit revenind şi coordonatorilor de transplant.

"Asistăm la un eveniment remarcabil care a apărut în activitatea de transplant a ANT - România a ajuns să fie campioană europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depăşindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câţi erau în 2006. Acest rezultat este consecinţa unei activităţi de lungă durată, este şi meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulţi donatori în moarte cerebrală au provenit de această zonă. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la începutul anului până acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la sută de la donatori în moarte cerebrală", a spus Lucan, care este şi membru al Consiliului Ştiinţific al ANT.


Potrivit acestuia, peste 75 la sută din pacienţii ICUTR Cluj au fost supuşi transplanturilor la mai puţin de un an din momentul înscrierii pe listele de aşteptare.

"Sunt 12 bolnavi care au fost transplantaţi în mai puţin de o zi din momentul înscrierii în lista de aşteptare, alţi 14 transplantaţi în mai puţin de o săptămână şi 60 în mai puţin de 30 de zile", a subliniat Lucan, citat de Mediafax.


La rândul său, Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Ştiinţific al ANT, a declarat că după înfiinţarea ANT în România se poate vorbi despre "transplant sistematic".

"De la înfiinţarea ANT avem parte de transplant sistematic în România, s-au adoptat modele de succes de la nivel internaţional şi a avut loc instruirea specialiştilor. În programul de transplant hepatic, sperăm să ajungem la 500 de operaţii. Un principiu care ne-a călăuzit este de a nu pierde niciun donator", a menţionat Popescu.


Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că speră ca la sfârşitul acestui an numărul de donatori în moarte cerebrală din România să ajungă la 140.

"Am depăşit 100 de donatori în moarte cerebrală, avem acum circa 107, din care mare parte provin din Transilvania. România este prima ţară din Europa din punctul de vedere al creşterii numărului de donatori şi al creşterii transplaturilor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam că se putea face aşa ceva, şi avem peste 350 de oameni noi transplantaţi", a conchis Zota.

Ultimele Stiri
abonare newsletter