Sănătate

Clujul, lider pe ţară la transplant de organe

Anul acesta, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au fost realizate 136 de transplanturi renale, cele mai multe din ţară.

Victor Zota, coordonatorul naţional de transplanturi a declarat, marţi, că anul acesta au fost efectuate în România peste 330 de transplanturi de organe solide, iar dacă s-ar adăuga și cele de măduvă, numărul de operații de transplant ar trece de 500. Conform Agerpres, Potrivit Agerpres, în acest an au fost realizate 90 de transplanturi de rinichi la București, 136 la Cluj, 96 de transplanturi de ficat și un singur transplant de inimă.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a afirmat că anul 2013 este anul în care activitatea de transplant s-a ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. El a adăugat că România a avut cel mai mare număr de operații de transplant care s-au realizat într-un an și datorită înmulțirii numărului de donatori, a campaniilor de donare, a creșterii numărului centrelor de recoltare.


În ciuda creşterii numărului de donatori de organe în acest an, după “cazul Arşinel”, numărul donatorilor a crescut de la şapte pe săptămână la trei pe săptămână, după cum declara Victor Zota în urmă cu aproximativ o săptămână. El a precizat atunci că peste 3.600 de români sunt pe listele de aşteptare pentru transplant, dar decizia privind operaţia aparţine chirurgului, care îşi asumă exclusiv reuşita sau nereuşita.

Profesorul Irinel Popescu de la Institutul Fundeni declara în urmă cu câteva zile că rata donării de organe este în creştere sau în scădere în funcţie relatările despre transplant pozitive sau negative, apoi revine la o medie, însă anul 2013 este unul de succes, cu 103 donatori. El a explicat că în Transilvania se înregistrează un număr mai mare de donatori decât în restul ţării, dar acest lucru nu are legătură, în opinia lui, cu specificul zonei, ci ţine de echipele de coordonatori şi de disponibilitatea spitalelor pentru intervenţiile de acest tip.

Ultimele Stiri
abonare newsletter