Sănătate

Bolnavii de pneumonie şi astm nu se mai pot interna din 2014. VEZI ce spun medicii clujeni!

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre acestea fiind şi două boli ale aparatului respirator: pneumonia virală şi astmul.

Ministerul Sănătăţii a lansat, ieri, în dezbatere publică proiectul privind pachetul de bază al serviciilor medicale. Timp de o lună medicii, pacienţii şi toţi cei pe care îi vizează acest proiect pot trimite propuneri şi puncte de vedere cu privire la acest proiect de act normativ.

În forma în care este prezentat acum, pachetul de bază vizează atât populaţia asigurată cât şi cea neasigurată. În proiect, printre altele, este precizat modul în care vor fi utilizate resursele prin limitarea internărilor în spitalele de stat pentru probleme care pot fi rezolvate în ambulatoriu, în spitalizare de zi sau chiar acasă cu ajutorul medicului de familie. Potrivit statisticilor oficiale, 40% din cazurile internate ar putea fi rezolvate în acest mod.


Medicii de familie susţin externalizarea unor afecţiuni

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre acestea fiind şi două boli ale aparatului respirator: pneumonia virală şi astmul. Medicii de familie din Cluj consideră că aceste două afecţiuni pot fi tratate cu succes la domiciliu, fără să mai fie necesară internarea pacienţilor. “Tendinţa medicinei moderne este de a externaliza cât mai multe afecţiuni. Eu, ca medic cu experienţă de 25 de ani, pot trata acasă pneumonia virală şi astmul. Această propunere este foarte bună mai ales dacă ar veni cu fonduri mai multe pentru medicina primară. Ar fi însă o surpriză neplăcută dacă ne-am trezi şi noi şi spitalele că vom avea bani mai puţini”, este de părere medicul de familie Ioan Mureşan.

Pentru tratarea pneumoniei virale şi astmului pacientul va primi tratament acasă unde va sta până la vindecare. Medicii de familie spun că au si pacienţi indisciplinaţi care “sar” peste medicul de familie şi merg direct la spital, scopul lor principal fiind acela de a-şi face şi un set de analize gratuite.


În clinicile din Cluj predomină cazurile grave

Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca subliniază că în unitatea pe care o conduce pneumonia virală şi astmul sunt tratate în momentul de faţă în ambulatoriu, exact aşa cum se propune în proiectul pachetului de bază. “În cazul pacienţilor cu astm bronşic îi internăm doar pe cei aflaţi în criză, ceilalţi fiind monitorizaţi în ambulatoriu. La fel este şi în cazul pneumoniilor virale. Sunt tratate în ambulatoriu, doar cazurile grave, cu pacienţi în vârstă care vin cu complicaţii”, declară doctorul Vasile Mureşan. 

Medicii clujeni afirmă că în general în clinicile universitare vin de obicei cazurile grave care într-adevăr necesită internare. În oraşele din spitalele mici, în schimb, este posibil să fie internate şi acele cazuri care pot fi tratate cu succes acasă sau în ambulatoriu.


Bolnavii cronici, chemaţi la control

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că cele 300 de diagnostice nu sunt bătute în cuie deoarece pentru orice boală care pune în pericol sănătatea pacientului este posibilă internarea. “Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, subliniază reprezentanţii Ministerului.

În plus, în pachetul de bază este precizat faptul că medicii vor fi stimulaţi să cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmări dacă respectă recomandările privind tratamentul şi pentru a evalua eficacitatea medicaţiei. De asemenea, este prevăzută evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinţe cronice, mai ales oncologice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter