Sănătate

Care este legătura între acool şi mâncarea bogată în grăsimi?

Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare, care tind spre gras. Un studiu american desfășurat pe circa 2.000 de adulți de vârstă medie (număr aproape egal de femei și bărbați) arată că două-trei pahare sunt suficiente pentru a modifica aportul caloric al consumatorilor.

Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare, care tind spre gras Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare, care tind spre gras

Originalitatea cercetării stă în faptul că aportul caloric zilnic și cel în diferite alimente și nutrienți au fost calculate după cum persoana bea sau nu alcool în acea zi. Nu cantități mari, fiindcă erau consumatori moderați, scrie passionsante.be.

La bărbați, ca și la femei, surplusul caloric din zilele "cu alcool" nu este mult mai ridicat decât în zilele "fără". Există o diferență, dar foarte mică.


La bărbați, zilele "cu alcool" se asociază cu aporturi mai ridicate de materii grase, sare, carne, cartofi, ulei..., în detrimentul fructelor și produselor lactate. Și la femei zilele "cu alcool" se caracterizează prin mai multe alimente bogate în grăsimi și mai puține produse lactate.

Explicația ar ține de efectele alcoolului asupra circuitelor recompensei și de faptul că creierul încearcă să își procure și mai multă plăcere prin hrană (mai grasă). În cazul consumului redus și rar de alcool, nu există probleme mari, însă situația se complică și greutatea—pentru a nu menționa decât acest aspect—are de suferit, încheie passionsante.be.

Ultimele Stiri
abonare newsletter