Sănătate

Medic clujean: Medicii valoroşi rămân în ţară dacă au şanse de afirmare profesională

Profesorul universitar dr. Ioan Coman, directorul Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, susţine că tinerii medici valoroşi vor rămâne în ţară dacă universităţile şi şefii de clinici le vor oferi şanse reale de afirmare profesională.

 Într-un interviu acordat Agerpres, prestigiosul medic clujean a adresat un mesaj colegilor săi, care se află la conducerea unor mari clinici, să gestioneze cu înţelepciune relaţiile cu viitorii medici. În opinia profesorului universitar, nu atât interesul financiar este cel care îi determină pe tinerii medici să plece din România, cât opreliştile în afirmarea capacităţii lor profesionale.

"Eu îi înţeleg pe tineri: la 25-30 de ani doreşti să devii cel mai bun şi dacă nu ai acasă această şansă, încerci să o găseşti în altă parte. Din păcate sunt destule colective în care acest aspect este deranjant pentru tinerii medici. Eu am făcut eforturi disperate să îmi ţin lângă mine tinerii colaboratori din specialitatea mea şi pe cei din alte colective. M-am străduit mult să reţin acasă, la Cluj-Napoca şi în ţară, urologi foarte bine pregătiţi", afirmă renumitul profesor.


Întrebat dacă patologia oncologică este mai frecventă în ultima vreme acesta a răspuns: „Tehnicile de depistare a afecţiunilor oncologice s-au perfecţionat mereu, concomitent cu roboţii şi instrumentarul chirurgical. Tumorile se pot depista acum în faze incipiente, imagistic, ecografic. Ne aliniem la standardele europene. Şi în România tot mai mulţi pacienţi cu cancer sunt depistaţi în faza precoce a bolii. Este important ca ei să ştie că putem oferi şanse mari de a învinge în lupta cu cancerul, şi nu doar o ameliorare a suferinţelor, cum se întâmplă în cazurile cu metastaze, când pentru pacient nu mai există soluţii reale, iar medicul poate doar să amelioreze suferinţa final . Faţă de acum trei decenii, când un pacient cu cancer era în afara posibilităţilor noastre de a fi ajutat substanţial, azi lucrurile sunt total diferite. În trecut, persoanele bolnave de cancer erau îngrozite, pentru că ştiau că urmează suferinţa finală. Eu le cer mereu pacienţilor mei să vadă partea plină a paharului, nu pe cea goală, atunci când cancerul este în fază incipientă, neagresiv, şi cu un prognostic încurajator

Acesta a fost rugat să comenteze faptul că tot mai mulţi tinerii medici aleg să lucreze într-o clinică din străinătate. „Nu trebuie să privim ca o mare pedeapsă faptul că ne pleacă doctorii din ţară. Dar dacă le oferim acasă şanse de afirmare profesională, ei rămân să lucreze în unităţi sanitare din ţară, chiar cu salarii foarte mici, iar dacă nu, pleacă în străinătate. În acele colective în care profesorii nu sunt generoşi cu probatorii lor, rezidentul sau tânărul specialist trebuie să îşi găsească o cale de a supravieţui şi alege, în final, munca peste hotare. Dar nici unul dintre ei nu o face cu inima deschisă. Adresez un mesaj pentru şefii de clinici şi pentru universităţile din România să supravegheze puţin acest fenomen şi să promoveze acei dascăli care au făcut o artă din practicarea medicinei şi care ştiu să gestioneze relaţiile cu viitorii medici. Tinerii valoroşi rămân în ţară dacă profesorii şi şefii de clinici le creează şansa de a lucra, de a se valida profesional. Interesul financiar este minor pentru cei ce pleacă, în schimb interesul pentru afirmarea capacităţii profesionale este major”, a mai spus Coman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter