Sănătate

Primele carduri de sănătate vor fi gata la sfârşitul lunii iulie

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Cristian Buşoi a decarat, joi, că primele 200.000 de carduri de sănătate vor fi gata până la sfârşitul lunii iulie urmând ca până la sfârşitul anului un număr de 7,5 milioane de astfel de carduri să fie produse de Imprimeria Naţională, informează Agerpres.ro.

Totodată şeful CNAS a subliniat că în prezent CNAS are în derulare un alt proiect, ''Dosarului electronic al pacientului'', care ar putea fi conectat la cardul de sănătate.

"În acest moment îmi propun să accelerăm acest proiect (n.r. al cardului de sănătate) pentru că va fi un proiect de mare impact pozitiv pentru pacienţii din România. Când pacientul va avea cardul inscripţionat cu anumite date importante, medicii care îl vor consulta vor putea avea la dispoziţie date care le vor permite să ia decizia medicală cea mai bună. Cardul poate avea un rol important în situaţii limită, de maximă urgenţă. Se va câştiga timp preţios. Cardul cuprinde date foarte importante cum ar fi grupa sanguină, RH -ul, sau alte elemente importante. Sigur, cardul va conţine date de identificare, date privitoare la alte afecţiuni majore. La un moment dat se va uni cu cartea de identitate electronică, probabil din 2014" a explicat preşedintele CNAS.


El s-a referit şi la discuţiile pe care trebuie să le aibă cu medicii de familie, pentru a dezvolta un parteneriat în acest sens.

"Legea care a fost modificată spune că aceste carduri de sănătate vor fi distribuite de către casele judeţene sau medicii de familie. Vor fi însă judeţe unde practic va fi imposibil să facem acest lucru doar prin intermediul caselor judeţene de asigurări de sănătate. Suntem în faza în care explorăm diverse modalităţi, nu vom lua o decizie înainte ca medicii de familie să-şi dea acordul formal" a detaliat dr.Cristian Buşoiu.


Şeful CNAS a precizat că cele 200.000 de carduri vor ajunge la populaţie până la sfârşitul verii - începutul toamnei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter