Sănătate

Când moartea se transformă în viață: 8 pacienți au învins moartea prin transplant. Medicii clujeni au ajutat la salvarea lor

La începutul anului 2023, opt oameni au primit o nouă șansă sau chiar au învins moartea prin transplant, dintre care doi la Cluj. Medicii de la ICUTR au participat la cursa contracronometru.

Transplant de organe / Foto: Agenția Națională de Transplant - Facebook Transplant de organe / Foto: Agenția Națională de Transplant - Facebook

 

 


La începutul anului 2023, opt oameni au primit o nouă șansă la o viață normală sau chiar au învins moartea prin transplant, după ce două familii îndurerate au acceptat să doneze organele apropiaților decedați.

Astfel, moartea unor persoane pentru care medicii nu au mai putut face nimic a ajutat alte persoane grav bolnave să trăiască:


„Oameni pentru oameni. La început de an, suferința se preschimbă în speranță, iar moartea în viață: 8 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită  altor OAMENI cu suflet mare. Două vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Două familii îndurerate, din Oradea și Deva, au fost de acord ca  durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant. Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim din inimă acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor semeni cel mai prețios dar: VIAȚA”, transmite Agenția Națională de Transplant.

Cursă contracronometru pentru viață

Cursa contracronometru pentru viață a început miercuri noapte, 4 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală și-a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți: „Pentru intervențiile de prelevare la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale IC Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi si Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee”, mai transmite Agenția Națională de Transplant.


În zorii zilei de vineri, 06 ianurie, la Deva,  familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Județean de Urgență Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi: „Pentru intervențiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni - pentru ficat, ICUTR Cluj - pentru rinichi, SCUOB – pentru cornee și Spitalului Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase.”

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, laborator.  


Șansă la viață normală pentru doi pacienți din Cluj

În total, opt pacienți au primit o nouă șansă la viață normală, dintre care doi au fost ajutați la Institutul de Urologie și Transplant Renal de la Cluj-Napoca:

„Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni doi pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. În același timp, echipele de profesioniști ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj (ICUTR) au adus șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți (din motive medicale 2 din cele 4 grefe renale prelevate nu au fost eligibile pentru transplant).


Alți 4 pacienți își vor recăpăta vederea datorită intervențiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București. Foarte mulți pacienți, din întreaga țară, vor putea beneficia de transplanturi de țesuturi osteotendionoase ca urmare a efortului echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina”, a mai anunțat Agenția Națională de Transplant.

CITEȘTE ȘI:

6 pacienți (2 din Cluj), salvați în mai puțin de 48 de ore prin transplant! Medicii clujeni au luat parte la cursa contracronometru

Cine a amenajat ilegal un pod pe post de spital? Concluziile Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Institutul de Transplant Renal Cluj

abonare newsletter