Sănătate

Dr. Mihai Ștefan Mureșan, Spitalul Medicover Cluj: ”Chirurgia poate aduce un aport semnificativ pentru supraviețuirea pacienților cu cancer colorectal.” (P)

Dr. Mihai Ștefan Mureșan este medic specialist în chirurgie generală și face parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj.

 

Totodată, Dr. Mureșan este doctor în știinte medicale și asistent universitar al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. 


Pasionat de tehnologiile de vârf și chirurgia oncologică, domnul doctor s-a specializat și în chirurgia minim invazivă laparoscopică. Domeniile sale de interes cuprind: chirurgia și ginecologia oncologică, chirurgia glandei tiroide, ultrasonografia generală, chirurgia colorectală minim invazivă, chirurgia parietală minim-invazivă și abordul radical al tumorilor pelvine avansate. 

Doctorul Mihai Ștefan Mureșan acordă o atenție deosebită și cercetării științifice care s-a concretizat în publicarea a numeroase articole în reviste prestigioase din domeniul medical, iar în perioada 2018-2021 a fost implicat în board-ul de conducere al Societății Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO).


Care sunt semnalele de alarmă ale organismului care pot indica apariția cancerului colorectal?

Depinde foarte mult de localizarea tumorii primare. De exemplu, un cancer localizat la nivelul colonului drept (porțiunea inițială a intestinului gros) se poate manifesta prin diarei apoase, sindrom anemic (fatigabilitate, paloare, palpitații), scădere în greutate, febră ușoară nocturnă, crampe sau transpirații nocturne. Totodată, acesta poate fi diagnosticat în urma unor teste din scaun pentru decelarea sângerărilor digestive oculte (nemanifeste clinic). 


Pe de altă parte, un cancer localizat la nivelul colonului stâng, preponderent la nivelul porțiunii sale distale (colonul sigmoid) ori la nivelul rectului, se poate manifesta prin apariția sângelui în momentul defecației (hematochezie), emisii spontane de sânge ce pătează lenjeria, necondiționate de prezența scaunului (rectoragii), ”scaune în creion” (subțiate), crampe abdominale cu constipație, urmate de senzația de ”eliberare” în momentul unei diarei, ce învinge crampele. 

În cele din urmă, cancerele localizate la nivelul rectului distal sau în proximitatea canalului anal se pot manifesta prin apariția de mucus sau sânge proaspăt (rectoragii), ce pătează lenjeria, senzația de defecare imperioasă sau senzația de scaun, fără a putea emite scaunul. Din nefericire, cu cât localizarea cancerului este mai spre nistalitatea intestinului gros (unde lățimea organului scade), șansa de a se manifesta prin urgențe chirurgicale, constând în ocluzie intestinală (oprirea bruscă a tranzitului intestinal – lipsa scaunului și a vânturilor, asociată cu creșterea în volum prin distensie a abdomenului) crește exponențial. 


De reținut este faptul că orice localizare a cancerului colorectal poate fi asociată cu scădere în greutate, sângerări oculte, nemanifeste clinic și fatigabilitate. 

Există afecțiuni care pot predispune la apariția acestui tip de cancer?


Apariția polipilor colorectali, care nu sunt biopsiați sau rezecați endoscopic în cadrul screening-ului efectuat prin colonoscopie, începând cu vârsta de 40-45 de ani (în funcție de țară), este cauza principală a apariției cancerului colorectal. 

Cu o incidență mult mai mică sunt afecțiunile genetice, soldate cu apariția multiplilor polipi sau leziuni polipoide, în cazul rudelor apropiate. Acestea din urmă, întrucât sunt asociate cu apariția polipilor pe întreg cadrul colic și / sau rectal, din cauza multitudinilor acestora, nu pot fi monitorizate optimal endoscopic și uneori necesită efectuarea unei chirurgii profilactice (precum este și cazul cancerelor de sân) de excizie chirurgicală a întregului colon și rect. 

Totodată, nu trebuie neglijată nici incidența în creșterea bolilor inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn) la nivelul țării noastre. Chiar dacă într-o mai mică pondere, din cauza remanierilor tisulare într-o cascadă continuă (prin inflamația cronică autoimună), acestea se pot solda cu apariția la nivelul leziunilor primare, a cancerului colorectal, chiar și la o distanță mare de la debutul inițial al bolii inflamatorii intestinale. 

Asemănător, puseele repetate de diverticulită sigmoidiană (preponderent după cel de-al patrulea episod, dar nu numai), prin aceleași remanieri tisulare cronice de reparare și fibroză, se pot asocia cu apariția cancerelor localizate la nivelul colonului sigmoid. 

Nu în cele din urmă, trebuie să menționăm dezechilibrele la nivelul florei intestinale (microbiomului colonului) care, în auspiciile ultimelor studii, pot fi asociate cu apariția leziunilor precanceroase. Din punct de vedere al carențelor alimentare, se preconizează că o dietă săracă în fibre, vitamina D3 și vegetale sau o dietă bogată în carne roșie sau afumată, poate fi asociată cu apariția cancerului colorectal.

La ce alți factori trebuie să fie atenți pacienții în prevenirea tumorilor colorectale?

Menținerea unui stil de viață sănătos după cum am menționat, cu un regim alimentar bogat în fibre, vegetale, fructe, vitamina D3 și suplimentarea sau refacerea florei intestinale prin preparate corespunzătoare, cu evitarea cărnii roșii, afumate, a fumatului, a excesului de alcool tare precum și prevenirea constipației, sunt conduitele de urmat. 

Bineînțeles, evitarea sedentarismului, a obezității prin practicarea unei rutine de exerciții fizice, poate reduce riscul apariției oricărui tip de cancer gastro-intestinal.

Care e locul chirurgiei în ansamblul tratamentelor oncologice al cancerului colorectal?

Pentru cancerele localizate la nivelul colonului (cec, colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid) și rectului superior, în majoritatea cazurilor chirurgia se efectuează în prim timp și poate fi urmată de către tratamentul oncologic chimioterapic. Sunt rare situațiile în care tratamentul oncologic prin citostatice este administrat anterior chirurgiei (tumori mari, invadante local, cu o multitudine de ganglioni adiacenți crescuți în volum etc.). 

În cazul cancerelor rectului mijlociu și inferior, rolul principal pentru prevenirea reapariției bolii și a metastazelor, îi revine tratamentului oncologic prin radio și chimioterapie preoperatorie, abia apoi apelându-se la chirurgie.

Indiferent de momentul în care este efectuată (anterior sau ulterior tratamentului oncologic), chirurgia este cea responsabilă de curabilitatea cancerului colorectal, de prognosticul fiecărui bolnav în parte și de rata de reapariție locală a bolii. 

Bineînțeles, chirurgia este și cea care poate aduce un aport semnificativ în ceea ce înseamnă supraviețuirea pentru pacienții cu progresie a bolii (metastaze la distanță – hepatice sau pulmonare; recidive locale sau peritoneale). Ce este imperios necesar, este conlucrarea dintre medicul chirurg oncolog colorectal, medicul oncolog, gastroenterolog, radiolog și medicul radioterapeut, pentru a putea oferi un tratament adaptat și personalizat fiecărui pacient în parte.

În ce situații, chirurgia laparoscopică a colonului sau a rectului este soluția potrivită? 

Răspunsul ideal ar trebui să fie: în toate cazurile. Ori de câte ori este posibil și fezabil din punct de vedere tehnic (lipsa unor metastaze, a unor tumori avansate local prin invazia în alte organe, a situațiilor de urgență – tumori perforate sau în cazul ocluziilor intestinale), chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică ar trebui să fie oferite tuturor pacienților ce pot beneficia de o chirurgie colorectală programată, întrucât reintegrarea fizico-familialo-socială a pacientului este una mult mai rapidă și mai comodă. 

De ce aspecte trebuie să țină cont pacienții atunci când vor să se adreseze unui medic sau unui spital ce oferă servicii de chirurgie oncologică?

În primul rând, este important ca pacienții să fie atenți la acreditarea medicului, a echipei și a spitalului în ceea ce privește posibilitatea efectuării chirurgiei oncologice avansate, centralizate în același serviciu sau departament. 

În al doilea rând, pacienții trebuie să ia în considerare existența și buna funcțiune a unui comitet multidisciplinar oncologic care să discute, să decidă și să managerieze optim pacientul în contextul oferirii tuturor secvențelor terapeutice ale tratamentului oncologic (chirurgie, oncologie, radioterapie, examinări radiologice și endoscopice). 

De asemenea, nu trebuie neglijat rolul anesteziei și terapiei intensive, care trebuie să contribuie la preabilitarea nutrițională și biologică a pacientului, la pregătirea preoperatorie multidisciplinară, la managementul durerii și reabilitarea postoperatorie a acestuia. În anumite situații dificile, existența în cadrul serviciului medical a unui compartiment de îngrijiri paliative poate fi de real folos în alinarea suferinței pacienților ce nu pot fi supuși unor intervenții multidisciplinare cu viza de curabilitate. 

Cancerul colorectal, la fel ca întreaga patologie oncologică, nu este manageriat de către o singură persoană ca și medic curant, ci este girat și asigurat de către o echipă multidisciplinară, la fiecare pas, de la diagnostic până la tratament și urmărire postterapeutică. 

Pentru mai multe informații și programări

Call Center: 0264-933 

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com

CITEȘTE ȘI:

Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume a ajuns la Spitalul Medicover Cluj (P)

HoLEP în tratamentul adenomului de prostată, la Spitalul Medicover Cluj (P)

Dr. Gabriel Lazăr: ”Spitalul Medicover Cluj permite la ora actuală abordarea multidisciplinară a pacienților și tratamentul chirurgical al tuturor cazurilor oncologice în cele mai bune condiții.” (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter