Sănătate

Chiftele posibil contaminate cu o bacterie periculoasă, RETRASE din toate magazinele LIDL din țară

Un sortiment de chifteluțe au fost retrase din toate magazinele LIDL din țară, în urma unei suspiciuni de contaminare cu o bacterie care provoacă infecții grave.

Un sortiment de chifteluțe au fost retrase din toate magazinele LIDL din țară, în urma unei suspiciuni de contaminare cu o bacterie care provoacă infecții grave/ FOTO: pixabay.com Un sortiment de chifteluțe au fost retrase din toate magazinele LIDL din țară, în urma unei suspiciuni de contaminare cu o bacterie care provoacă infecții grave/ FOTO: pixabay.com

 

 


Un produs posibil contaminat cu o bacterie periculoasă, care era pus la vânzare în România, a fost retras de urgență din magazinele LIDL.

 


Este vorba despre „Chifteluțe de cod, în stil scandinav, 340 g”, existând suspiciunea de contaminare cu bacteria „listeria monocytogenes” care cauzează o infecție gravă, ce ne poate afecta orice organ din corp.

Chiftele retrase de pe rafturile magazinelor Lidl/ FOTO: ANSVSA

„Producătorul Jeka Fish recheamă preventiv produsul «Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g» (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Clienții care au cumpărat acest produs cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022 sunt rugați să nu îl consume. Produsul poate fi returnat în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Această rechemare vizează exclusiv produsul «Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022. Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Sødergaarden, nu sunt afectate de această rechemare. Produsul «Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g» (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 si 25.11.2022, a fost distribuit în toată rețeaua de magazine Lidl”, se arată pe site-ul ANSVSA.


Despre bacteria listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză și care poate supraviețui în prezența sau absența oxigenului. Aceasta este destul de periculoasă, pentru că se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă.

Listeria monocytogenes este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, având 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.


Această bacterie poate infecta mai multe părți din organism: creierul, membranele măduvei spinării sau fluxul sângelui prin ingerarea alimentelor care sunt contaminate. Astfel de alimente pot fi laptele nepasteurizat sau alimente/cărnuri crude. Listerioza poate să ne afecteze orice organ și are complicații ca septicemie, endocardită sau meningoencefalită.

 

CITEȘTE ȘI:

Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: „Poate provoca afecțiuni grave”

Fructe și legume toxice pe piața din România. Vicepreședintele ANSVSA: „Nu au ce căuta pe rafturi”

Ultimele Stiri
abonare newsletter