Politică

Consilierii locali s-au răzgândit: nu mai vor crematoriu în Mănăștur

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/04 sedinta de consiliu local _sc_033.jpg" border="0" width="450" height="256" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Crematoriul uman nu va mai fi construit în Cimitirul Mănăștur dacă va fi votată revocarea asocierii municipiului Cluj-Napoca cu firma RDK Cremation, în ședința de Consiliu Local de joi.</p>

Consilierii locali PDL nu mai vor ca firma RDK Cremation să realizeze crematoriul uman în Cimitirul Mănăștur, după ce au fost analizate plângerile și memoriile cetățenilor.

Consilierii locali vor discuta în ședința de consiliu de joi proiectul privind revocarea hotărârii prin care municipiul Cluj-Napoca s-a asociat cu firma RDK Cremation în vederea construirii unui crematoriu uman în interiorul Cimitirului Mănăștur. Solicitarea de revocare a hotărârii a venit din partea consilierilor locali PDL după ce au analizat plângerile venite din partea Asociaţiei de Proprietari de pe strada Govora nr. 16/A şi a Fundaţiei „Părinţi Clujeni”, precum şi memoriul Parohiei Ortodoxe Române ,,Adormirea Maicii Domnului” Cluj-Napoca, Mănăştur I.

Adrian Popa, liderul consilierilor locali PDL, a declarat că au cerut Consiliului Local revocarea hotărârii referitoare la asocierea municipiului cu RDK Cremation pentru că „trebuie avut în vedere respectul faţă de opinia cetăţenilor, chiar dincolo de considerente de ordin ştiinţific şi tehnic”, dar și pentru că „autorităţile în materie abilitate din perspectivă ştiinţifică şi pe proceduri instituite de legi speciale nu s-au pronunţat cu privire la impactul asupra mediului şi sănătăţii populaţiei”.

Consilierii locali PDL consideră că există există o potenţială implicaţie negativă a acestui proiect, motiv pentru care este necesară rediscutarea problemei crematoriului.

Consilierii locali să-și ceară scuze public

Conducerea Fundației „Părinţi Clujeni” le solicită consilierilor locali care au votat pentru construirea crematoriului „să își ceară scuze public față de locuitorii municipiului Cluj- Napoca și în special față de locuitorii cartierului Mănăștur pentru lipsa de responsabilitate și încălcarea atribuțiilor pentru care au fost trimiși în Consiliul Local - să reprezinte interesele cetățenilor, prin semnarea cu 19 voturi pentru și 4 abțineri, a amplasării crematoriului uman în incinta Cimitirului Mănăștur; de fapt și de drept consilierii locali au acționat împotriva cetățenilor”, spun reprezentanţii Fundaţiei.

Consilierii ar trebui să-şi doneze indemnizația

Pe lângă scuzele publice, conducerea Fundației le mai cere consilierilor locali și să doneze indemnizația de ședință în valoare de 3.000 lei în Fondul Perlino. „Așa cum copiii abuzați din Centrul Perlino sunt abuzați și neglijați de propriile familii, așa și cetățenii Mănășturului au fost desconsiderati și «abuzați» de către reprezentanții care trebuie să le reprezinte interesele”, a afirmat Cristina Grigore, directorul executive al Fundației „Părinți Clujeni”.

Vă reamintim că, săptămâna trecută, peste 300 de persoane au participat la un marș al tăcerii prin care au protestat față de construirea crematoriului.

abonare newsletter