Politică

Tokes cere sprijin americanilor pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

<p>Vicepreşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes i-a cerut sprijin fostului guvernator republican al statului New York, George Pataki pentru susţinerea educaţiei universitare în limba maghiară şi în problema autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc.</p>

 

„Consider că este un lucru foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc este un ţinut cu o cultură şi cu peste 90% locuitori de limbă maghiară şi aparţine culturii maghiare. Este un unicat de care ar trebui să se ţină cont în România. Eu sper că în cadrul statului român se vor da drepturi speciale acestei minorităţi, drepturi de autonomie“, a declarat, la Oradea, într-o conferinţă de presă, fostul guvernator al statului New York, citat de Agerpres.

George Pataki a mai precizat că şi pe teritoriul statului New York, pe care l-a condus timp de trei mandate, sunt regiuni autonome, locuite de băştinaşi, care au drepturi autonome de a-şi alege conducătorii, de a avea propriile instituţii, dar această autonomie nu poate să fie în contradicţie cu legislaţia statului NY sau cu legislaţia federală, mai arată Agerpres.

În ce priveşte modalităţile concrete prin care se aşteaptă să fie susţinut acest demers, europarlamentarul Lazlo Tokes a precizat că va primi „sprijin moral şi politic“. În domeniul educaţiei, problemele principale expuse, printre altele, în faţa politicianului american au vizat acreditarea Universităţii Partium, respectarea legislaţiei la Universitatea din Târgu Mureş, dar şi susţinerea de la bugetul de stat a universităţilor maghiare. „Se ştiu revendicările noastre în acest sens. În primul rând la Târgu Mureş să se respecte legislaţia în vigoare din România, iar la Universitatea Sapienţia dorim să se finalizeze şi să nu se tergiverseze acreditarea universităţii“, a explicat Tokes.

Ultimele Stiri
abonare newsletter