Politică

De anul acesta, liber la angajări în sistemul sanitar

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/27_ziua/05 spitalul militar_ft 11.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Posturile din sănătate ar putea fi deblocate anul acesta dacă va fi aprobat proiectul de lege realizat de Ministerul Sănătății în acest sens. Vezi cât de mare este deficitul de medici din Cluj.</p>

În spitale se vor putea face angajări numai cu condiția încadrării în cheltuielile de personal aprobate.

Proiectul de lege care stabilește deblocarea posturilor din sistemul sanitar se află în dezbatere publică până la mijlocul lunii februarie. Potrivit documentului, „în cursul anului 2012 se pot scoate la concurs posturile vacante din sistemul sanitar, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate”. Vor putea fi scoase la concurs posturile vacante ale personalului de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personalului de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare, dar și posturile vacante unice ale celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar. În acest an, se vor putea face angajări și în funcțiile de conducere ale spitalelor, dar și în posturile vacante din structura direcţiilor de sănătate publică şi a Ministerului Sănătăţii.

Managerii vor stabili posturile absolut necesare

În proiectul de lege se menționează că managerii spitalelor vor putea stabili care sunt posturile absolut necesare pentru a fi ocupate. „Prin prezentul proiect de act normativ se crează posibilitatea ca fiecare conducător de unitate să stabilească posturile absolut necesarea fi ocupate prin concurs, în funcţie de situaţia concretă existentă, în funcţie de categoriile de personal absolut necesare şi de posibilităţile financiare existente”, se arată în textul proiectului de act normativ.

Deficit mare de personal în spitale

În document se mai precizează că s-a luat decizia deblocării posturilor din cauză că unităţile publice din sistemul sanitar se confruntă cu un mare deficit de personal, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar şi alte categorii de personal, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical.

În județul Cluj, în ultimii patru ani, numărul medicilor clujeni care au decis să părăsească țara a crescut de cinci ori, iar deficitul de asistente medicale este de aproximativ 1.400. Astfel, potrivit datelor centralizate de Colegiul Medicilor Cluj, în urmă cu patru ani, 71 de medici au solicitat adeverința pentru a munci în altă țară, în 2008 numărul acestora a crescut la 89, în anul următor 181 de medici au solicitat documentul, în 2010 - 430 de medici, iar anul acesta, până la mijlocul lunii octombrie, au existat 336 de astfel de solicitări.

Lipsa posturilor duce la nefuncționarea unor specialități


Conform proiectului, există locuri de muncă în care lipsa personalului de specialitate, într-o specialitate sau profil, poate determina nefuncţionalitatea acestuia, cum ar fi de exemplu lipsa medicului în specialitatea Anestezie Terapie Intensivă care face imposibilă desfăşurarea actului operator în oricare din specialităţile chirurgicale.

abonare newsletter