Politică

Primăria turdeană nu renunţă la realizarea unui centru de date

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/27_ziua/05 tudor stefanie semnare contracte posmediu centru deseuri cj rp 01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Prezent la Turda în vara trecută, Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a avansat ideeea realizării unui centru de date în Turda.</p>

Practic, aici ar urma să fie depozitul central al tuturor datelor stocate de instituţiile din România. Până acum nu a fost concretizat nimic în acest sens, dar primarul Tudor Ştefănie este optimist că centrul de date va fi realizat la Turda.

„Se doreşte realizarea unui parteneriat, dar dacă până la primăvară nu vor reuşi acest lucru, vom continua noi să găsim o altă soluţie. În general, pe sursele de finanţare ale bugetului statului procedurile sunt foarte greu de realizat, timpii de realizare sunt foarte extinşi şi anul acesta este şi un an electoral. Nu ştim dacă actuala formă guvernamentală va continua proiectele în anul 2012 sau va fi o altă formulă. Eu mă bazez pe o finanţare de un an de zile, în condiţiile în care se face centrul de date astfel încât obiectivul să fie finalizat până la sfârşitul anului 2012. Dacă nu există o asemenea variantă va trebui să găsim noi o soluţie”, este de părere edilul şef.

„Este un proiect pe care vrem să îl demarăm de la Minister, foarte necesar statului român, mă refer la localizarea unui centru de date pentru «Disaster Recovery», un centru care să ţină în oglindă datele care sunt procesate la ora actuală în institituţiile statului. Am făcut o vizită la Turda, o zonă ce corespunde faţă de distanţa de Bucureşti, acolo unde sunt principalele sisteme. Centrul de recuperare a datelor trebuie să fie la o distanţă de minim 220 – 250 de kilometri distanţă de polul principal...”, a explicat la rândul său ministrul Valerian Vreme.

abonare newsletter