Politică

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: „Scrisoarea lui Tokes, de domeniul SF“

<p>Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a catalogat ieri drept science-fiction cererea lui Laszlo Tokes adresată preşedintelui Traian Băsescu, de introducere în legislaţia electorală a principiului proporţionalităţii etnice.</p>

 

„Cine doreşte să rezolve o problemă legislativă nu scrie scrisori deschise către preşedinte. Înseamnă că nu doreşte să rezolve o problemă, ci doar doreşte să creeze o imagine bună sau foarte bună, proastă sau foarte proastă. Eu nu pot să iau în considerare scrisori deschise. Mă rog, dacă dorea, putea să se adreseze Parlamentului”, a declarat liderul UDMR despre scrisoarea deschisă pe care europarlamentarul Laszlo Tokes i-a trimis-o pe 6 ianuarie preşedintelui Traian Băsescu, în care cere modificarea legislaţiei electorale prin introducerea principiului „proporţionalităţii etnice”, arată realitatea.net. Kelemen mai precizează că electoratul şi comunitatea maghiară au forţă de a intra în Parlament şi nu este nevoie de astfel de artificii.

„Şi mai există şi o serie de chestiuni practice. Ce faci, de exemplu, în colegiile din Harghita, Covasna, Mureş, Satu Mare, Bihor, acolo nu vor fi parlamentari, sau cum vei distribui? Eu cred că este în domeniul SF-ului şi nu în domeniul politicii reale ceea ce a propus Tokes. Noi nu ne-am consultat cu dânsul pe marginea acestei idei, deci nu susţinem”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Europarlamentarul Laszlo Tokes şi-a motivat cererea de introducere a principiul proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală înainte de alegerile din acest an prin faptul că astfel ar fi respectate drepturile comunităţii maghiare din Transilvania. Una dintre consecințele acestei modificări ar fi eliminarea obligativității pragului electoral pentru cele trei formațiuni maghiare: UDMR, PPMT și PCM.

Ultimele Stiri
abonare newsletter