Politică

Demersurile pentru realizarea crematoriului se suspendă temporar

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/25_ziua/04 cimitir manastur defrisari_rl30.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca a solicitat un punct de vedere oficial Centrului Regional de Sănătate Publică cu privire la amenajarea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur. Până la primirea răspunsului, demersurile pentru realizarea crematoriului se suspendă.</p>

La solicitarea grupului de consilieri locali ai PDL, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar Radu Moisin a cerut ieri un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu privire la riscurile de sănătate publică pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur, aflat în vecinătatea celui mai mare cartier rezidenţial din municipiu.

„Până la obţinerea unui punct de vedere scris, oficial, demersurile administrative legate de această problemă se suspendă, urmând să fie prezentată o informare în şedinţa de plen a Consiliului Local”, au menționat reprezentanții Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca.

Crematoriul care ar urma să fie construit în Mănăștur a iscat multe nemulțumiri în rândul locuitorilor din Cluj-Napoca, dar și în rândul politicienilor. De asemenea, IPS Andrei Andreicuț a subliniat anul trecut, cu ocazia mesajului de Crăciun, că nu este de acord cu realizarea crematoriului pentru că incinerarea morților nu face parte din tradiția creștină.

Locuitorii din Mănăștur au realizat un memoriu prin care spun că nu sunt de acord cu construirea crematoriului. În plus, miercuri va fi organizat un protest împotriva acestei investiții.

Printre politicienii care și-au exprimat nemulțumirea față de crematoriu se numără deputatul independent Mircia Giurgiu care a declarat că nu este normală construirea unui crematoriu în condițiile în care Biserica Ortodoxă nu este de acord cu incinerarea.

Crematoriul ar urma să fie realizat de firma RDK Cremation SRL, în cimitirul Mănăștur. Municipiul Cluj-Napoca ar urma să se asocieze cu RDK Cremation SRL pentru un spaţiu în suprafaţă de 515,97 mp, aflat în incinta cimitirului Mănăştur, pe strada Govora, unde societatea ar urma să amenajeze, pe cheltuiala proprie, un crematoriu uman. Anual, firma ar urma să achite cu titlul de cotă de asociere 15.000 de lei către Primăria Cluj-Napoca, sumă indexabilă cu rata inflaţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter