Politică

Parlamentarii, „autonomi” să îşi angajeze rudele

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/08_ziua/04-mate andras levente - udmr conf zilele maghiare rp 07 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aleşii îşi pot angaja rudele în birourile parlamentare, „dacă nu exagerează”, spun politicienii clujeni.</p>

 

Parlamentarii „beneficiază de un anumit grad de autonomie", astfel că „situaţia de conflict de interese nu poate fi reţinută în privinţa angajării personalului birourilor parlamentare (...) indiferent de calitatea persoanei angajate". Astfel trebuie interpretată Legea statutului senatorilor şi deputaţilor, în privinţa faptului că ar exista un conflict de interese, în cazul parlamentarilor care îşi angajează rudele la birourile parlamentare.

Recent, parlamentarii clujeni reclamau un „cerc vicios” care ar duce la neclarităţi, tocmai datorită faptului că legea permite angajarea rudelor în birourile parlamentare. De altfel, Institutul de Politici Publice (IPP) dădea vina chiar pe aleşi, în acest sens.

Este imoral dacă se exagerează


„Situaţia de conflict de interese nu poate fi reţinută în privinţa angajării personalului birourilor parlamentare (...) indiferent de calitatea persoanei angajate", se arată în stenograma comisiei de statut a Parlamentului, potrivit realitatea.net. Prin urmare, datorită acestei interpretări a Comisiei parlamentare pentru statut, aleşii îşi pot angaja rudele fără să fie sancţionaţi în vreun fel.

Politicienii clujeni susţin că angajarea unei rude de către un demnitar, în propriul birou parlamentar nu este o ilegalitate. Aceasta pentru că un contract de muncă este semnat chiar la nivelul Camerei Deputaţilor. Rămâne în schimb problema moralităţii. Însă, potrivit acestora, despre imoralitate se poate vorbi doar dacă „se exagerează”. Deputatul UDMR Mate Andras sublinia în luna septembrie, răspunzând acuzelor aduse de ANI pentru angajarea soţiei sale în propriul birou parlamentar că legea permite acest lucru. „Nu este vorba de o modificare. Este o interpretare pe care acum lumea a aflat-o. Eu am susţinut de la început că nu este vorba de un conflict de interese, referindu-mă aici la soţia mea, pentru că semnarea contractului s-a făcut de către Cameră”, a declarat ieri, Mate Andras pentru Monitorul de Cluj.

Şi deputatul PDL, Petru Călian crede că parlamentarii trebuie să aibă libertate în acest sens. „Dacă persoana este de încredere, nu văd de ce să nu îi acordăm dreptul la muncă. Bineînţeles că trebuie să primeze criteriul competenţei, al performanţei. Trebuie să acordăm totuşi o doză de încredere, demnitate parlamentarilor. În ce priveşte moralitatea, cred că nu trebuie să se exagereze în angajarea rudelor. Doar atunci putem spune că este imoral”, a declarat deputatul pentru Monitorul de Cluj.

Şi deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu susţine că ar trebui ca legea să nu permită angajarea rudelor apropiate în grad. „Despre legalitate nu mă pot pronunţa, pentru că nu sunt jurist. Însă în privinţa moralităţii mai trebuie discutat. Pe de altă parte, mi se pare firesc ca cei mai apropiaţi să te sprijine, dar cum am mai susţinut, să nu se exagereze”, a explicat şi Itu pentru Monitorul de Cluj.

abonare newsletter