Politică

ROMÂNIA ARE GUVERN. Cabinetul Florin Cîțu, învestit de Parlament. Cine sunt noii miniștri?

Guvernul propus de coaliţia formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR a fost validat de senatori și deputați, în plenul reunit al Parlamentului României.

 

 


Noua coaliție, formată din Partidul Național Liberal (PNL), Alianța USR-PLUS și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), a validat, fiecare formațiune în parte, listele proprii de miniştri care vor face parte din viitorul Executiv.

 


Miercuri, la audierile în comisiile parlamentare, toți cei 18 miniștri propuși în Cabinetul Cîțu au primit avizuri favorabile.

România are un nou Guvern. Cabinetul Cîțu, învestit de Parlament.

Înaintea ședinței plenului reunit al Parlamentului, PNL, USR-PLUS și UDMR aveau împreună 244 de parlamentari, la care s-a adăugat sprijinul celor 18 deputați din grupul minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Majoritatea necesară pentru învestirea noului Guvern era de 228 de voturi „pentru”, coaliția având un avantaj confortabil.


Şedinţa a fost condusă de noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 446 de parlamentari din cei 455 validaţi. După o rundă de contre la tribuna Parlamentului – printre cei care au luat cuvântul numărându-se și deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, respectiv senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu – s-a trecut la votul cu bile.

În urma numărătorii voturilor secrete, 260 de parlamentari au votat „pentru” învestirea Guvernului Florin Cîțu, în timp ce 186 de aleși au votat „împotrivă”. După votul de învestitură, noii miniștri s-au deplasat la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul în fața președintelui României, Klaus Iohannis.


România are un nou Guvern. Ce își propune Executivul condus de Florin Cîțu?

Potrivit programului de guvernare, noul Guvern propune sprijinirea reluării activităţilor economice afectate de pandemie şi a angajărilor, precum şi de protejare a veniturilor românilor. De asemenea, PNL, USR-PLUS și UDMR își asumă întărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic.

Mai departe, Cabinetul Cîțu propune mai multe măsuri pe termen scurt şi mediu pentru extinderea accesului la educaţie de calitate pentru toţi elevii, pentru finanţarea unităţilor de învăţământ din zone vulnerabile şi digitalizarea școlilor. De asemenea, în următorii patru ani, Guvernul Cîțu promite construirea a 1.000 km de autostradă.


Printre alte obiective se numără investiţiile în infrastructură, aparatură, atragerea de fonduri europene, adoptarea unei noi Strategii naţionale de ordine şi siguranţă publică, ce va pune accent pe o prezenţă activă a poliţiştilor în stradă, majorarea punctului de pensie pentru a acoperi rata inflaţiei, dar și renunțarea la majorarea sau introducerea unor noi taxe și impozite.

România are un nou Guvern. Lista membrilor viitorului Guvern Florin Cîțu

prim-ministru – Florin Cîțu (PNL)
viceprim-ministru – Ilie Dan Barna (USR-PLUS)
viceprim-ministru – Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PNL

Ministerul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Finanţelor Publice – Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educaţiei Naţionale – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian-Nechita Oros
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Raluca Turcan

Miniștrii USR-PLUS

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Cătălin Drulă
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui
Ministerul Justiţiei – Stelian Ion
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Sănătăţii – Vlad Voiculescu
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ciprian Teleman

Miniștrii UDMR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tánczos Barna
Ministerul Tineretului şi Sportului – Eduard Novak

CITEȘTE ȘI:

Primarii „vedetă” ai PNL, Emil Boc și Ilie Bolojan, ÎL ACUZĂ PE ORBAN DE TRĂDARE! I-au reproșat lui Ludovic Orban pierderea unor ministere cheie.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter