Politică

Doar 144 din 200 de „etnobotanice” sunt interzise prin lege

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/04-sebastian marcu centru de prevenire a criminalitatii _sc_006.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tinerii pot cumpăra în continuare diverse produse care conțin substanțe cu efect halucinogen.</p>

Legea interzice doar 144 de astfel de substanțe, pe când produsele actuale de pe piață conțin peste 200 de substanțe.

Conducerea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj solicită modificarea legii, astfel încât să fie scoase în afara legii toate produsele  care conțin substanțe periculoase.

Un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) la nivel național, în zece orașe, printre care și Cluj-Napoca, relevă faptul că tinerii clujeni se află pe primele trei locuri în țară în ceea ce privește căutarea pe internet despre substanțe psihoactive și magazine care vând produse care conțin astfel de substanțe. Sebastian Marcu, șeful CPECA Cluj a subliniat faptul că, din acest motiv, se impune modificarea legii actuale referitoare la substanțele psihoactive interzise.

„Este nevoie cât mai urgent de o lege care să împiedice pătrunderea pe piață a acestor substanțe, interzicerea consumului și a magazinelor”, a afirmat Sebastian Marcu.
Potrivit conducerii CPECA Cluj, actuala lege este din anul 2000 și din acest motiv nu sunt interzise toate substanțele existente în acest moment pe piață. „Sunt scoase în afara legii 144 de substanțe, dar pe piață sunt produse care conțin peste 200 de substanțe. Sperăm să apară cât mai curând o modificare a legii care să permită interzicerea acestor substanțe și blocarea lor pe piață”, a precizat Sebastian Marcu.

Mulți tineri nu știu ce consumă

Șeful CPCA Cluj explică faptul că pe multe produse nici nu este menționat ceea ce conțin și din această cauză mulți tineri ajung la Unitatea de Primire a Urgențelor, sunt întrebați ce au consumat și nu știu ce să răspundă. Din cercetarea realizată de ANA reiese faptul că tinerii caută pe internet și în mod special pe forumuri, informații despre efectele produselor, dar acestea sunt foarte puțin prezentate.

Numărul celor care cer ajutor a crescut

Sebastian Marcu a mai spus că, în ultima perioadă, a crescut numărul consumatorilor și al familiilor acestora care se adresează CPECA pentru consiliere.
În primul semestru al acestui an, au fost înregistrate 109 şedinţe de consiliere cu părinţii şi 69 cu consumatorii.

Specialiștii din cadrul CPECA Cluj au semalat faptul că în ultima vreme s-a constatat o scădere a vârstei la care tinerii încep să consume etnobotanice. Dacă anul trecut vârsta de debut era 12-14 ani, anul acesta a scăzut la 10-11 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter