Politică

Ministrul Mediului dă asigurări că centralele de bloc nu vor fi taxate

<p />Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a dezminţit, marţi, informaţia potrivit căreia în România va fi introdusă o taxă pentru centralele de apartament, menţionând că este vorba despre o taxă pe combustibilii de încălzire discutată în prezent la nivelul Uniunii Europene şi faţă de care România s-a declarat neutră.

„Haideţi să clarificăm lucrurile pentru că au ajuns informaţii trunchiate în presă. Se discută la nivelul Uniunii Europene despre o taxă pe combustibili pentru încălzire, care va fi mai mare în cazul în care poluarea e mai puternică, iar în cazul unei poluări mai mici, taxa să fie redusă. Trebuie să fie o unanimitate, deci un vot din partea tuturor. În momentul de faţă, România în principiu este de acord ca, în anumite condiţii, să vedem ce taxe noi introduce, dar este foarte dificil pentru că fiecare ţară are problemele şi nivelul de trai specifice. Noi nu ne-am pronunţat până acum dacă suntem «pentru» sau «împotriva» acestei taxe suplimentare, să fie foarte clar. După părerea mea, cred că din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxă. Nu putem vorbi de niciun fel de taxă suplimentară. Repet, nu se introduce niciun fel de taxă pentru centralele de bloc”, a subliniat Borbely.

Acesta a adăugat că la discuţiile de la nivelul UE, România participă intens, dar îşi va forma un punct de vedere după ce vor fi analizate consecinţele.

„România participă la discuţii şi ne vom forma punctul de vedere atunci când vom vedea foarte clar care sunt şi consecinţele. Proiectul va fi finalizat într-o Directivă ce va apărea undeva prin anul 2013, dar până când nu există un consens din partea statelor nu există niciun pericol de a se introduce o taxă suplimentară. În momentul de faţă, România este rezervată în ceea ce priveşte noi taxe. Fiecare bloc are posibilitatea să decidă ce fel de centrală introduce. De exemplu, cea mai avantajoasă formulă ar fi fost să se instaleze centrală pe scară sau pe bloc, care poate fi bazată pe energie regenerabilă. Fiecare a venit, însă, cu varianta microcentralelor de apartament. Este o decizie a proprietarilor”, a explicat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Luni, Laszlo Borbely declarase, într-o conferinţă de presă, că forul european analizează posibilitatea introducerii unei taxe de poluare pentru centralele termice de apartament, care ar putea intra în vigoare din 2015.

„Între centralele de apartament şi sistemele centralizate pentru populaţie vor fi mai convenabile sistemele centralizate, mai ales că Uniunea Europeană discută o posibilă introducere a unei taxe de poluare pentru centralele individuale”, a precizat Borbely.

Conform datelor prezentate de compania Ariston Thermo la finele lunii mai, piaţa centralelor termice din România va înregistra o creştere cu 30% în 2011, pe fondul majorării preţului la încălzire prin sistemul centralizat în urma anulării subvenţiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter