monitorulcj.ro Menu
Politică

TRAGIC: De ce moare un român din cinci! Și de ce COVID-19 afectează mai grav România (P.E.)

Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor din Europa, se arată într-o evaluare referitoare la sănătate și mediu, făcută publică, săptămâna trecută, de Agenția Europeană pentru Mediu (AEM). Altfel spus, moartea unui cetățean european din opt are legătură cu distrugerile de mediu.

Senatorul USR Mihai Goșiu, candidat al Alianței USR PLUS  la președinția Consiliului Județean Cluj

 

 


În România, un deces din cinci are o astfel de cauză, fapt care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană în acest „clasament” tragic al iresponsabilității. Mai prost decât România stau doar două țări non-UE: Bosnia-Herțegovina și Albania.

 


Evaluarea AEM vine în contextul pandemiei de COVID-19, subliind faptul că poluarea și sărăcia agravează situația, crescând mortalitatea cauzată de teribila boală: „(…) virusul care cauzează COVID-19 a făcut un «salt între specii », de la animale la om, un rezultat neprevăzut al presiunii pe care creșterea consumului o pune asupra sistemelor naturale. În ceea ce privește impactul COVID-19 asupra comunităților, primele dovezi sugerează că ratele mai mari ale mortalității pot avea legătură cu poluarea atmosferică și cu sărăcia”, avertizează AEM.

 


Într-un astfel de context, sper să fie înțeleasă mai bine activitatea mea din ultimele decenii, privitoare la protecția mediului, dar și de ce e extrem de important, ca și pe 27 septembrie, la alegerile locale, iar apoi, pe 6 decembrie, la parlamentare, să acordăm încredere celor care își asumă, fără echivoc, o agendă verde.

A trecut un sfert de veac de la prima mea implicare într-o cauză de mediu: salvarea parcului din spatele Teatrului Național din Cluj, unde fostul primar Funar a vrut să „planteze” una dintre statuile lui „memorabile”. În 2002 am intrat în lupta pentru salvarea pădurilor și apelor din Roșia Montană, amenințate de cianuri. Apoi au venit diferite alte cauze: stoparea tăierilor ilegale de păduri ori a secării râurilor de munte, salvări de parcuri, susținerea transportului în comun în orașe ori a mersului pe bicicletă, amenajarea verde a cursurilor de ape care ne traversează orașele.


Începând cu anul 2016, am dus aceste lupte din Senatul României. Acum vă cer sprijinul și încrederea pentru colegii mei din Alianța USR PLUS care candidează pentru primăriile, consiliile locale și cele județene din Cluj și din toate celelalte județe ale României. Garantez pentru ei!

USR a fost și este, fără echivoc, partidul parlamentar român care și-a asumat cea mai verde agendă în ultimii ani, fapt care poate fi probat fără dubii analizând activitatea noastră din Parlament, fie că a fost vorba de salvarea pădurilor și a apelor, fie de reducerea poluării din orașe și crearea unei infrastructuri verzi.


Candidații Alianței USR PLUS la nivel local împărtășesc aceste valori și luptă pentru implementarea lor. E o premieră pentru istoria României: să aveți șansa ca la alegerile locale să votați echipe care nu doar că susțin aceste valori, ci au și competențele, voința și forța să le pună în practică.

***

Închei, revenind la avertismentul AEM: „O natură sănătoasă este un mecanism esențial în asigurarea sănătății publice, deoarece reduce bolile și favorizează sănătatea și bunăstarea oamenilor. Soluțiile verzi oferă un câștig întreit: pentru sănătate, societate și mediu. Spațiile verzi și albastre de calitate din zonele urbane favorizează sănătatea și bunăstarea, oferind locuri propice activității fizice, relaxării și integrării sociale, cu beneficii majore pentru comunitățile sărace. Spațiile verzi și albastre răcoresc orașele în perioadele de caniculă, reduc inundațiile și poluarea fonică și sunt prielnice biodiversității urbane. În timpul pandemiei de COVID-19, mulți comentatori au remarcat o reînnoită apreciere a avantajelor pentru sănătatea și bunăstarea psihică pe care le oferă accesul la spații verzi și albastre, în special în zonele urbane.”

Vă aștept la vot! Un vot pentru un #viitorsănătos al localităților și al țării în care trăim. Un #viitorsănătos pentru noi, copiii și nepoții noștri.

Articol de Mihai GOȚIU - senator USR, candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Județean Cluj
(Publicat de SC Monitorul de Cluj SRL, la comanda PARTIDUL UNIUNEA SALVATI ROMÂNIA, cod AEP 21200251)