Politică

Senatorii încearcă astăzi să se adune pentru a dezbate Legea asistenţei sociale

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/26_ziua/senatul_romaniei.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La ultima şedinţă, în 19 octombrie, din 137 de senatori au fost prezenţi doar 49.

Singurul senator de Cluj al PDL, Mihail Hărdău, s-a numărat printre cei absenţi.

Legea asistenţei sociale ar putea fi discutată de parlamentari astăzi, cu aproximativ o săptămână înaintea expirării termenului de adoptare.


După aproape două luni de tergiversări şi chiul, Puterea şi Opoziţia au ajuns, în sfârşit la un acord privind dezbaterea proiectului Legii asistenţei sociale. Aleşii au decis ca acesta să fie discutat la plenul de astăzi.

Dezbaterile la proiectul Legii asistenţei sociale au fost amânate în mai multe rânduri, în plenul Senatului, de la începutul sesiunii parlamentare. La ultima şedinţă, la strigarea catalogului în plen, din 137 de senatori au fost prezenţi doar 49. În timp ce senatorii Opoziţiei de la Cluj au fost prezenţi, singurul senator al Puterii, Mihail Hărdău a lipsit.


Proiectul, dezbătut pe ultima sută de metri

Pentru blocarea proiectelor importante nimeni nu pare să fie vinovat: Opoziţia acuză Puterea de absenteism, iar cei de la Putere acuză Opoziţia că trage de timp.


Totuşi, luni, liderii grupurilor parlamentare au căzut în sfârşit de acord, pentru ca proiectul Legii asistenţei sociale să fie trecut la primul punct al ordinii de zi a plenului de miercuri. Astfel, spre finalul şedinţei, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că Puterea şi Opoziţia s-au înţeles ca Legea asistenţei sociale să fie discutată astăzi, cu aproape o săptămână înaintea expirării termenului de adoptare tacită, 3 noiembrie.

Două luni de tergiversări


Ziua neagră din Senat a fost 5 octombrie - zi în care toate proiectele Guvernului au fost respinse sau amânate din cauza abesenteismului celor de la Putere.

La începutul săptămânii trecute, senatorii Opoziţiei au reuşit, de asemenea, pentru a patra oară consecutiv, blocarea votării legii asistenţei sociale, după o pauză de consultări şi dezbateri procedurale în contradictoriu care s-au prelungit până la terminarea programului de lucru.


„Somaţi” de Băsescu

Chiulul parlamentarilor din Opoziţie şi de la Putere, din ultima lună l-a determinat pe preşedintele Traian Băsescu să trimită „somaţii”. La sfârşitul săptămânii trecute, şeful statului le-a transmis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, o scrisoare prin care le cerea adoptarea „cât mai urgent posibil” a proiectului legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi legii asistenţei sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter