Politică

„Guvernul nu va lua măsuri populiste”

<p />Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a promis oamenilor de afaceri clujeni că Guvernul nu va ceda tentaţiei populiste şi va continua reformele economice.

Guvernul Boc îşi doreşte să se revină la salariile din 2010, dar obiectivul principal este creşterea investiţiilor, a spus ieri, la Cluj-Napoca, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri clujeni, că România este într-o „situaţie bună”, comparativ cu alte ţări europene, datorită măsurilor ferme şi nepopuliste luate de Guvernul Boc.


De asemenea, Ialomiţeanu a subliniat faptul că unele ţări abia acum sunt nevoite să ia măsurile „dure” pe care le-a luat România în 2010.

Mai întâi investiţii, măriri salariale mai târziu


„Guvernul Boc îşi doreşte să se revină la salariile din 2010, dar acum avem un obiectiv foarte important, ştim că dacă vom da mai mulţi bani pentru investiţii, vom depăşi acest moment de criză. Pentru anul acesta avem peste 36 de miliarde de lei, iar la anul peste 40 de miliarde de lei pentru investiţii. Dar trebuie să ăi avem în vedere pe toţi salariaţii, nu doar pe cei din sectoarele bugetare. În niciun caz nu vom veni cu măsuri populiste, ci se va veni cu măsuri corecte”, a declarat ieri Ialomiţianu.

Potrivit ministrului Finanţelor, salariile vor creşte, doar dacă va exista spaţiul fiscal, iar „aceeaşi soartă” o vor avea şi pensiile. Pe de altă parte, România va trebui să aştepte şi prognozele Fondului Monetar Internaţional, a mai spus ministrul Finanţelor Publice.


Nu putem urma principiul „scapă cine poate”

Ministrul Finanţelor a mai precizat că România nu va intra în recesiune, în anul 2012, însă acest lucru depinde şi de situaţia altor ţări din Europa. Mai mult, Ialomiţianu a precizat că România are o creştere economică sustenabilă şi a criticat atitudinea Opoziţiei, care este neîncrezătoare în cifrele referitoare la aceasta. „Reprezentanţii Opoziţiei au spus că noi nu am luat cele mai bune măsuri. Însă realitatea a dovedit cu totul altceva. Şi anume că noi am luat măsuri ferme. România este într-o situaţie mai bună însă va trebui să fim prudenţi şi de acum încolo. Nu putem spune că România va intra din nou în recesiune, pentru că noi avem o creştere sustenabilă. Însă va depinde de ceea ce se va întâmpla cu Grecia, Italia, Spania sau Portugalia. Nu vom putea urma principiul «scapă cine poate». Este necesar ca şi ţările din zona euro să vină cu un plan de măsuri, deoarece doar aşa se va putea depăşi situaţia actuală. România a luat toate aceste măsuri dure pentru care am fost criticaţi în 2010. Celelalte ţări sunt obligate acum să ia aceleaşi măsuri pe care le-am luat noi precum reducerile de cheltuieli”, a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.

abonare newsletter