Politică

PNL se pregătește de alegeri anticipate. „Februarie, martie sunt luni extrem de interesante, urmăriți-le cu interes”

Liberalii vor alegeri anticipate cel mai târziu în aprilie, pentru că nu pot guverna cu o minoritate în parlament, spun ei. Pentru asta este nevoie însă de demisia premierului sau de o moțiune de cenzură care să treacă, dar Ludovic Orban are asigurări că tot el va fi propus prim-ministru.

Ca să se ajungă la anticipate ar trebui să pice de două ori un guvern propus de către cei care ar urma să aibă majoritatea. Abia atunci ar putea președintele să dizolve Parlamentul. Nu este deloc simplu și este nevoie, până la urmă, de un consens politic.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan este însă optimist în privința anticipatelor și a declarat la Digi24 că partidul său va folosi toate mijloacele constituționale în acest scop. „Veți vedea că avem toți pașii pregătiți. Lunile februarie, martie vor fi luni extrem de interesante, urmăriți-le cu interes și cel târziu în aprilie vom avea alegeri anticipate”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan, luni seara, la Digi24.


El a subliniat că anunțurile concrete vor fi făcute de liderul liberal Ludovic Orban, în deplin acord cu președintele Klaus Iohannis, cu care PNL se află într-un parteneriat, a punctat Rareș Bogdan. „Veți vedea că sunt soluții constituționale”, a adăugat el. „Vom avea alegeri anticipate, iar premierul României - ca să nu existe nicio speculație - va fi tot Ludovic Orban, ca să nu existe vreo speculație că cineva și-ar dori să fie schimbat. Nu există niciun motiv, Ludovic Orban este cel mai bun premier pentru România în acest moment”, a insistat europarlamentarul.

Rareș Bogdan a explicat că în lipsa unei majorități, orice decizie trebuie negociată și de aceea este necesară o altă configurație politică a Parlamentului. „Este obligația noastră, e o cerință a alegătorilor noștri și a întregii drepte”, a mai spus liderul liberal. El este convins că alegerile anticipate vor avea loc și vor fi câștigate de PNL. Aduce în sprijinul afirmației predicțiile sale politice și electorale anterioare, care - toate - s-au adeverit.


Liberalii se bazează pe voturile venite de la USR, UDMR și PMP, dar și pe ALDE și pe anumite voturi venite de la „disidenții” din Pro România. Tot ar mai avea nevoie de cel puțin 24 de voturi ca să aibă o majoritate în parlament. Ar mai putea primi sprijin de la independenți și de la minorități.

Fostul președinte Traian Băsescu atrăgea atenția asupra declarației liderului UDMR, Kelemen Junor, care spunea că ar fi de acord cu anticipate înainte de locale. Poate fi semnalul unui troc politic, este de părere Traian Băsescu: UDMR să sprijine anticipatele, iar guvernul Ludovic Orban să renunțe să mai modifice legislația privind alegerea primarilor, păstrând actuala formulă, cu alegeri într-un singur tur, așa cum convine UDMR-ului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter