Politică

12,2 mil. lei pentru staţiile şi pistele de biciclete

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/07_ziua/02 raiffeisen bank biciclete_sc_73.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria începe implementarea proiectului european de „bike-sharing”.

Primăria clujeană a publicat un anunţ de intenţie pentru organizarea unei licitaţii privind „achiziţie lucrări staţii self-service de biciclete, piste şi trasee pentru biciclişti” după ce, la finalul săptămânii trecute, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul european „reţea de staţii de self-service de închiriere de biciclete”.

Valoarea estimată a lucărilor ajunge la 12,2 milioane de lei fără TVA, iar termenul de execuţie a fost fixat la maxim zece luni de la data adjudecării contractului. Prin acest proiect, Primăria municipiului Cluj-Napoca va pune la dispoziţia clujenilor un sistem gratuit de staţii de biciclete pentru a crea o alternativă de mobilitate urbană. Practic, din orice punct al oraşului clujenii se vor putea deplasa gratuit în orice alt punct, ridicând o bicicletă din una dintre cele 50 de staţii şi lăsând-o la sosire în cea mai apropiată staţie de unde au treabă. Totul se va face pe baza unui card emis la cerere care permite ridicare din staţie a unei biciclete şi depozitarea în punctul de sosire.


50 de staţii şi 540 de biciclete

În total se vor instala 50 de staţii self-service de biciclete (43 în municipiul Cluj-Napoca şi şapte staţii în comunele Apahida şi Floreşti) şi vor fi achiziţionate un număr de 540 de biciclete. Valoarea proiectului european este de peste 17,6 milioane de lei, din care 13,4 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată Uniunii Europene prin Programul Operaţional Regional, axa 1.1 destinată polilor de creştere. De asemenea, se vor crea noi piste pentru biciclete, atât în Cluj-Napoca, cât şi în Apahida şi Floreşti. „Contractul pe care îl semnăm astăzi (sâmbătă, 1 octombrie – n.r.) este o premieră pentru un oraş din România. Este vorba despre un nou mijloc de transport promovat prin staţiile de închiriere de biciclete self-service”, a precizat primarul Sorin Apostu la semnarea contractului. El a mai adăugat că, pentru început, vor fi eliberate 6.000 de cartele gratuite. Contractul a fost semnat de primarul Sorin Apostu şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în prezenţa premierului Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter