Politică

Uninominalul, „tranşat” şi săptămâna viitoare

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/07_ziua/05 parlament-buget.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dacă PDL îşi doreşte uninominal pur, UDMR vrea şi listă naţională de compensare.

Uninominalul ar trebui „tranşat” până la sfârşitul anului, susţin reprezentanţii Coaliţiei de la Cluj.

Reprezentanţii Coaliţiei de guvernare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în cursul acestei săptămâni în privinţa modalităţii de vot la alegerile generale de anul viitor. Dacă PDL îşi doreşte uninominal pur, UDMR vrea şi listă naţională de compensare. În urma consultărilor dintre partidele de guvernare, singura concluzie formulată a fost aceea că „primul clasat” va ajunge în Parlament.


Pe de altă parte, reprezentanţii Opoziţiei de la Cluj acuză PDL de ipocrizie: dacă democrat liberalii şi-ar dori uninominal pur, arată ei, ar trebui să dezbată şi propunerea USL, care stă de aproape un an în Parlament. De fapt, mai susţin ei, în spatele tergiversării acestei probleme stă de fapt teama PDL şi mai ales a UDMR că prin acest sistem ar putea pierde.

Se bate pasul pe loc


Discuţiile privind uninominalul s-au împotmolit în cursul acestei săptămâni, o nouă dezbatere pe această temă urmând să aibă loc marţi. Totuşi, premierul Emil Boc a anunţat miercuri că la nivelul Coaliţiei s-a ajuns la un acord potrivit căruia candidatul care va obţine cele mai multe voturi în urma alegerilor legislative să ajungă în Parlament. Aceasta pentru a se evita situaţia din 2008, când în Legislativ au ajuns parlamentari cu puţine voturi, din „josul listei”.

PDL ar vrea să „tranşeze problema” până la sfârşitul anului


Parlamentarii PDL recunosc că sistemul electoral actual are fisuri şi că nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor multor politicieni. Deputatul PDL clujean Petru Călian susţine că, în primul rând, discuţiile trebuie să pornească de la un sistem uninominal „dar modificat astfel încât în Parlament să nu se mai intre de pe ultimele locuri”.

„În primul rând îmi doresc ca parlamentarele să aibă loc odată cu alegerile locale, pe urmă trebuie făcute nişte modificări astfel încât să nu mai apară parlamentari cu 100 de voturi sau 1.000 de voturi. Lucrurile se împotmolesc când vine vorba de votul combinat, cum vrea UDMR. Oricum, eu susţin că problema uninominalului trebuie tranşată până la sfârşitul anului”, a explicat Călian pentru monitorul.


UDMR nu renunţă la listă

Principiul „învingătorul ia tot” sau uninominalul pur nu este pe placul UDMR pentru că acesta i-ar putea costa nişte locuri în Parlament. Cu atât mai mult cu cât electoratul maghiar este acum „rupt” în trei. „Există divergenţe legate de felul de compensare. Până acum, ceea ce s-a stabilit este că primul clasat să câştige va ajunge în Parlament. Au fost nişte discuţii în cursul zilei de miercuri, dar s-au împotmolit din cauza acestor divergenţe. Noi vrem un sistem mixt, optăm pentru lista lista naţională de compensare. Dar discuţiile se vor relua în cursul zilei de marţi”, a explicat Mate Andras, liderul UDMR Cluj, pentru monitorul.


PSD Cluj: „Democrat liberalii sunt ipocriţi, iar UDMR se teme”

Unii social democraţi de la Cluj susţin că partidele de la guvernare nu au ajuns la o înţelegere pentru că de fapt PDL nu îşi doreşte uninominal pur, de teamă. Potrivit senatorului PSD Alexandru Cordoş, este doar „o mascaradă, premierul vorbeşte, dar trebuie să vină cu proiecte. „PSD îşi doreşte uninominal pur, chiar dacă există posibilitatea nereprezentării tuturor cetăţenilor în Parlament. Există şi un proiect legislativ depus în acest sens. Cu siguranţă, UDMR nu vrea uninominl pur pentru că se teme, dar şi PDL se teme. De exemplu, acum se tem să organizeze alegeri într-un colegiu unde a murit un om, deputatul Palfi Zoltan. Nu sunt de acord ca în Parlament să ajungă persoane cu puţine voturi, dar există şi nuanţe aici. Sunt parlamentari care au ajuns astfel în Legislativ, dar care au făcut mult mai multe decât alţii care au intrat în Parlament de pe primul loc”, a spus Cordoş pentru monitorul.

abonare newsletter