Politică

Se caută studenţi fără BAC

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/03_ziua/05 mihail hardau conf pdl rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Social democraţii propun ca absolvenţii „debusolaţi”, rămaşi fără diplomă de bacalaureat, să poată urma cel puţin un an de facultate.

Cum e văzută măsura în afara USL?

Absolvenţii care nu şi-au luat bacalaureatul şi care au absolvit liceul cu cel puţin nota 7 „au dreptul să urmeze cursuri în universităţi, în condiţiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor”. Astfel sună un proiect iniţiat de social democraţi şi sprijinit de unele universităţi private.


Propunerea USL, prezentată de altfel şi la Cluj de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la sfârşitul săptămânii trecute, mai prevede şi obligativitatea statului de a-i susţine financiar pe absolvenţii de liceu cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj. Politicienii susţin că măsura este una „iluzorie” şi ar putea să îi debusoleze pe absolvenţi şi mai tare.

PSD are idei „trăsnite”


Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor de social democraţii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţean. Astfel, potrivit proiectului, anul pregătitor poate fi „echivalat total” cu anul I de facultate, dacă absolvenţii iau Bac-ul. Rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011 care „au adus în situaţia de debusolare circa 100.000 de absolvenţi de liceu” alcătuiesc motivaţia parlamentarilor.

Mihaela Luţaş: „Categoric la taxă”


Prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj-Napoca, Mihaela Luţaş crede că cel mai bine ar fi ca „aceşti copii să stea acasă şi să mai înveţe un an, pentru că nu se poate facultate fără bacalaureat”. Ea susţine însă că o asemenea iniţiativă ar putea fi acceptată doar în condiţiile în care aceşti absolvenţi ar urma anul pregătitor, în regim cu taxă, „dar în niciun caz să treacă apoi în anul doi”. „Pur şi simplu să fie un an pregătitor dacă vor, dar să nu treacă apoi în anul doi. Cred că orice om trebuie să aibă nişte cunoştinţe de cultură generală cu care să intre în facultate, iar în cazul absolvenţilor, diploma de bacalaureat demonstrază faptul că au aceste cunoştinţe. Sper că nu s-a urmărit să se câştige nişte bani de aici, cred că totuşi a fost o încercare de a-i ajuta pe aceşti copii”, a spus Luţaş pentru monitorul.

Ferdean: „Sper ca măsura să nu devină parmanentă”


Tinerii liberali sunt puţin mai reţinuţi în ce priveşte proiectul colegilor de alianţă, dar îl susţin atâta vreme cât nu se va permanentiza. „Preocuparea mea este ca această măsură să nu devină permanentă. Nu s-a formulat o concluzie, în cadrul dezbaterii care a avut loc la Cluj. Nu cred că unul din scopuri este de a scoate bani de la aceşti copii. Pe de altă parte însă, orice măsură care stimulează economia şi în acest caz vorbim de economia facultăţilor, este binevenită”, a declarat vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a liberalilor, Rareş Ferdean pentru monitorul.

Hărdău acuză USL de „populism”


Preşedintele Comisiei de învăţământ din cadrul Senatului, democrat liberalul Mihail Hărdău, îi acuză pe social democraţi de populism şi de faptul că „îşi urmăresc propriile interese”. „Nu se gândeşte nimeni la aceşti copii. Este o mare porcărie această propunere, se vrea să se distrugă tot ce s-a construit. Este o măsură populistă. Nu-i interesează soarta copiilor, îi interesează doar să se facă nişte bani de aici. Să-i şcolarizeze gratis, să vedem cine susţine asta…”, a spus Hărdău pentru monitorul.

Funeriu, uimit de propunerea „năstruşnică” a PSD

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a catalogat acest proiect legislativ drept rezultatul unei „cârdăşii a conducerilor de facultăţi transformate în fabrici de bani”. „Este o iniţiativă năstruşnică, fără niciun fel de corespondent nici în Europa şi niciunde altundeva în lume. Trebuie să ne gândim foarte serios dacă această iniţiativă, care prevede în finalul ei faptul că statul trebuie să suporte aceste cheltuieli, nu este şi rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani”, a declarat ministrul Educaţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter