Politică

Absenţa de la vot ar putea fi amendată

<p />Deputaţii Mircia Giurgiu (Cluj) şi Tudor Ciuhodaru (Iaşi) au depus la Parlament o initiaţivă legislativă prin care doresc introducerea votului obligatoriu şi instituirea unei amenzi de 1.000 de lei pentru cei care nu se prezintă la urne, abaterea repetată ducând şi la restrângerea unor drepturi.

Potrivit Ziare.com, neparticiparea la vot va constitui contravenţie dacă nu se respectă obligativitatea participării la scrutin. Lipsa prezenţei la urne se va transpune, conform initiaţivei, în amenzi şi lipsire de drepturi. Astfel, cei doi deputaţi doresc ca amenda să fie de 1.000 de lei pentru prima neparticipare şi de 1.000 de lei şi restricţionarea posibilităţii de a obţine orice fel de facilităţi fiscale, ajutoare sau indemnizaţii de la bugetul de stat la a doua neprezentare. În cazul a mai mult de două neprezentări, amenda ar fi de 1.000 de lei plus suspendarea dreptului de vot.

Iniţiatorii apreciază, printre altele, în expunerea de motive, că adoptarea acestui proiect de act normativ va reduce frauda electorală, va creşte reprezentativitatea politică, va responsabiliza electoratul şi va creşte legitimitatea Parlamentului si Preşedintelui o dată cu procentul participării la vot.


Prin proiect se propune modificarea şi completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, dar şi modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Proiectul este depus la Senat iar forul decizional pentru acest act normativ va fi Camera Deputaţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter