Politică

Aurelia Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat: "Clujul s-a dezvoltat, dar A LĂSAT ÎN URMĂ COMUNITĂȚI SĂRACE!"

Aurelia Cristea, iniţiatoarea Legii antifumat, fost ministru PSD, actualmente coordonatoarea Pro România Cluj, susţine că firmele şi autorităţilor locale ar trebui să se implice mai mult în ceea ce îi priveşte pe tinerii care urmează să părăsească centrele de plasament, prin ajutoare financiare sau găsirea unui loc de muncă, pentru a nu ajunge dependenţi de ajutorul social.

Pro România Cluj a lansat, vineri, o platformă, “solidar.ro”, care încearcă să ajute copiii şi tinerii instituţionalizaţi după ieşirea lor din sistem în sensul dezvoltării lor atât pe plan personal, cât şi profesional.

“Încercăm să construim nişte proiecte apropiate de oameni în sensul în care să fie practice şi să poată fi utile. Proiectele noastre se adresează ori copiilor aflaţi în zona instituţionalizată ori persoanelor cu dizabilităţi (...) Platforma va facilita informaţiile între cei care au evoie şi cine i-ar putea consilia sau găsirea unui sprijin financiar din partea unei companii şi găsirea unui loc de muncă. În momentul acesta lipsesc acele politici publice pentru inserţia lor profesională, pentru un sprijin, pentru o locuinţă. Când părăsesc aceste centre nu au unde să stea şi asta este o problemă foarte, foarte mare şi din perspectiva angajării. Poate sunt companii care ar putea să se implice în construcţia de de locuinţe”, a spus Cristea într-o conferinţă de presă.


Fostul parlamentar PSD susţine că, deşi Clujul este o comunitate dezvoltată, “a lăsat în urmă” comunităţi care sunt sărace.

“Este un proiect pilot. E de văzut cum funcţionează, dacă el funcţionează şi va avea efecte pozitive, evident că ne dorim să fie replicat şi la altă scară. Ne-am referit la un proiect pilot la nivelul Clujului care este o comunitate dezvoltată, aşa spunem, dar care are totuşi lăsat în urmă comunităţi mici care sunt sărace, de ce să nu o spunem pentru că asta e realitatea, sau trăiesc în mizerie. E important să găsim soluţii. Aceşti tineri aparţin comunităţii Cluj. Sunt oameni la fel ca noi, dar au nevoie de o mână de ajutor. Vorbim de trei etape. Trebuie să stopăm intrarea lor în aceste centre, să găsim acele politici publice prin care să stopăm sau să reducem intrarea lor în sistem. Prin această platformă testăm să vedem cum am putea aduce companiile în zona în care realmente să îi ia, să îi pregătească, pentru a fi o forţă de muncă calificată. Vrem ca aceste politici sociale să fie politici sociale active, să fie persoane active în câmpul muncii, nu să fie dependenţi de ajutor social, iar comunitatea să aibă de câştigat”, a mai spus Aurelia Cristea.


Potrivit reprezentanţilor Pro România, numărul copiiilor care intră în centrele de plasament, la nivel naţional, este constant cu numărul celor care ies şi se situează la 8.000-9.000.

Prezentă la Cluj-Napoca, vicepreședinta Pro România, Gabriela Podaşcă, spune că Guvernul nu susţine reformarea sistemului social.


“Lunile trecute, am depus un pachet de masuri care să vină în sprijinul acestor tineri care se pregătesc să părăsească sistemul de protecţie socială. Erau trei măsuri extrem de simple, dar care, din păcate, nu s-au bucurat de sprijinul Guvernului. În primul rând, cred că avem nevoie de o susţinere financiară mult mai puternică pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament. Cu o indemnizaţie care se oferă o singură lună aflată la nivelul salariului minim, vă daţi seama, că aceşti tineri nu prea au cum să se descurce mult timp. Am construit un pachet de măsuri care să vină în sprijinul lor. În primul rând, o triplare a acestei indemnizaţii. Încercăm să oferim acest sprijin pentru trei luni. În al doilea rând, cred că e partea de susţinere din partea autorităţilor locale. Autorităţile locale trebuie să afle câţi tineri urmează să părăsească centrele de plasament”, a spus aceasta.

Cu această ocazie, Aurelia Cristea a vorbit şi despre Legea antifumat.


“Nimeni nu mi-a dat absolut nicio şansă că voi reuşi să duc Legea antifumat la bun sfârşit. PSD nu m-a susţinut. Am avut susţinerea individuală a unor colegi de partid, dar m-am dus la fiecare grup parlamentar şi am vorbit cu toţi. Orice proiect bun care schimbă România şi ne poate aduce un plus de valoare îl vor susţine toţi. Dacă există proiecte bune şi oameni care să le implementeze, atunci cu siguranţă, asta este calea. Să arăţi că poţi să duci la bun sfârşit un lucru. Că poţi să schimbi România în bine”, a conchis Cristea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter