Politică

Ponta pune punctul pe “i”. “Spitalul Regional de la Cluj nu va porni până în 2020”

Spitalul Regional de la Cluj nu va porni până în 2020 pentru că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a cerut ca banii să se mute pentru următorul exerciţiu financiar 2021-2027, a anunţat fostul premier Victor Ponta.

Ponta spune, cu referire la demersul Consiliului Judeţean Cluj care a cerut înlocuirea Ministerului Sănătății ca autoritate eligibilă pentru depunerea proiectului Spitalului Regional de Urgență pentru atragerea banilor europeni, că acest lucru nu este posibil dacă Guvernul se opune.

“Vă dau eu vestea proastă. Dacă nu vrea Guvernul, nu poate să ia niciun Consiliu Judeţean, adică să devină el beneficiarul proiectelor. Doamna Rovana Plumb nu v-a zis, dar vă zic eu că ştiu, a cerut în scris, banii s-au mutat pe 2021-2027. Deci povestea că mai ia cineva bani anul acesta sau la anul pentru spitalele regionale nu e adevărată. Nu poate Consiliul Judeţean să ia proiectul dacă Guvernul se opune. Comisia Europeană nu mediază între Consiliul Judeţean şi Guvern. Zice «nu vă înţelegeţi, vă certaţi, nu vă dăm». Cu asta basta. Trebuie să avem un Guvern care să sprijine cele trei consilii judeţene, că nu e vorba doar despre Cluj, în a deveni ei beneficiari, nu Ministerul Sănătăţii. Din păcate, Spitalele Regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova nu vor porni până în 2020. Orice ar fi. Guvernul actual nu va vrea să dea consiliilor judeţene acest drept şi oricum Rovana Plumb a cerut în scris ca banii pentru spitalele regionale să se mute pentru următorul exerciţiu financiar”, a precizat Ponta într-o conferinţă la Cluj.


Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la Cluj-Napoca alături de Victor Ponta, a declarat că Uniunea Europeană nu va lua în serios acest proiect nici în următorul exerciţiu financiar. Potrivit lui Bănicioiu, costurile pentru ridicarea spitalului de urgenţă au crescut de la 200 la 470 de milioane/spital.

“Schimbându-se tot felul de consultanţi, s-a ajuns de la un cost estimat per spital de la 200 de milioane de euro astăzi s-a ajuns la 470 de milioane de euro per spital. Vorbim de nişte bugete imense. Studiile de fezabilitate încă nu s-au terminat pentru niciunul dintre cele trei spitale, asta înseamnă că licitaţiile nu se vor putea face. Dacă lucrurile continuă aşa şi Comisia Europeană constată că noi nu avem nicio viziune clară, dacă va fi sau nu parteneriat public-privat, dacă va fi parteneriat public-privat cum va fi, pacientul nu se poate duce acolo să plătească, nu va putea fi executat un astfel de proiect. UE nu ne va lua în serios cu acest proiect nici în următorul exerciţiu financiar. Cred, deşi nu luam în calcul o componentă locală, că domnul Tişe s-ar putea să aibă dreptate. Dacă lucrurile merg în aceeaşi direcţie, cu haosul de acum, e posibil ca iniţiativa să fie dată către local. Poate ar fi mai bine să fie dată către local. În ultimii doi ani am constatat o lipsă de reacţie a Guvernului României. Parcă este împotriva acestui proiect. Poate nu îl mai consideră o prioritate. UE vrea să ne dea bani pentru spitale şi atunci ar fi păcat să pierdem aceşti bani”, a declarat Bănicioiu.


Totul pentru imagine şi capital electoral?

Consiliul Județean Cluj a cerut în urmă cu câteva zile înlocuirea Ministerului Sănătății ca autoritate eligibilă pentru depunerea proiectului Spitalului Regional de Urgență cu județul Cluj pentru atragerea banilor europeni.


“În răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății”, arată forul județean într-un comunicat de presă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a replicat, reprezentanţilor Consiliul Judeţean Cluj, în legătură cu construirea din fondurile proprii a unui spital regional, insistând că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României.


Sorina Pintea le-a cerut celor de la Consiliul Judeţean Cluj să se ocupe, în schimb, de spitalul de pediatrie pe care îl au în subordine, despre care spune că are "referinţe nu tocmai plăcute".

În 2013, pe când era senator, Alin Tişe se lăuda că va depune un proiect de lege prin care va solicita alocarea sumei de 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Declaraţiile sale au rămas simple promisiuni.


În 2011, în primul mandat la șefia Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe vedea finalizarea spitalului în cinci ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter