Politică

Primarii marilor orașe VOR ÎNTÂLNIRE URGENTĂ cu primul ministru. Actualul BUGET E UN DEZASTRU!

Conducerea Asociației Municipiilor din România i-a solicitat primului ministru Viorica Dăncilă organizarea unei întâlniri de urgență pentru discutarea nivelului cotelor din impozitul pe venit ce urmează a fi alocate municipiilor, orașelor, comunelor și consiliilor județene.

În urmă cu câteva zile, primarul Emil Boc avertiza că municipiul Cluj-Napoca ar putea rămâne în 2018 fără parkinguri, fără lărgirea străzii Bună Ziua, dar şi fără pasajele supraterane/subterane de la Tăietura Turcului sau Mărăşti.

Proiectul Legii Bugetului pe anul 2018, publicat şi trimis spre aprobare în Parlament, conţine o diminuare de 28 milioane de euro pentru municipiul Cluj-Napoca în comparaţie cu anul 2017. Pierderea rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului Cluj-Napoca.


„Reamintim poziţia exprimată de structurile asociative, în şedinţa Comitetului
Finanţelor Publice Locale (CFPL) din data de 13 noiembrie 2018:
- 20% la bugetul local al judeţului;
- 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi
desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
- 20% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.”
, susține conducerea Alianței Municipiilor din România.

„Până în 2018, 41,7% din cota de 16% plătită de toţi salariaţii din oraş revenea municipiului Cluj-Napoca. Pentru a se păstra aceeaşi sumă de bani ca şi în 2017 trebuia ca această cotă de 41,7% să fi fost majorată la cel puţin 60%. S-a majorat doar de la 41,7% la 43%. În consecinţă, diferenţa de 28 de milioane de euro înseamnă o pierdere directă la bugetul municipiului Cluj-Napoca. Asta înseamnă o pierdere de aproximativ o treime din bugetul de investiţii a Clujului, echivalentul unei săli polivalente cu TVA plătit şi cu toate modernizările făcute.”, a explicat primarul Emil Boc.


„Am trimis o propunere de amendament tuturor parlamentarilor de Cluj şi le-am cerut să respingă în Parlament această propunere şi să susţină majorarea cotelor din impozitul pe venit de la 43% la 60% pentru a nu pierde banii, măcar pentru a putea păstra acelaşi nivel financiar ca şi în 2017. Îi rog să depună acest amendament şi să-l susţină indiferent de culoarea politică. E vorba de interesul clujenilor. Aceste lucruri afectează grav politica de investiţii a oraşului pentru 2018” - Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

În acest context, din 1 ianuarie 2019, taxele, impozitele locale și amenzile vor fi mai mari în Cluj-Napoca. Propunerea Primăriei este de a indexa taxele și impozitele locale cu rata inflației pe 2018, adică cu 1,3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter